Dobanzile din piata monetara au fluctuat nesemnificativ joi. ROBOR la 3 luni, urmarit de romanii cu credite in lei cu dobanda variabila, a stagnat chiar, la 3,1% pe an, nivel similar cu cel din sedinta de miercuri, cand indicele a crescut la limita, cu 0,01 puncte procentuale, insa pentru prima data din 23 august 2018.

Cea mai mare variatie a inregistrat-o, in sedinta de joi, indicele ROBOR la o saptamana. Acesta a crescut cu 0,11 puncte procentuale, de la 2,5% pe an miercuri, la 2,61% pe an o zi mai tarziu, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In acelasi timp, pe scadenta over night (O/N) media dobanzilor a crescut usor, cu 0,01 puncte procentuale, de la 1,74% pe an miercuri la 1,75% pe an joi. In acelasi ritm a crescut si ROBOR la 2 zile (T/N), cu 0,01 puncte procentuale, la 1,76% pe an, de la 1,75% pe an cu o zi in urma.

La o luna, insa, dobanzile au scazut de la o zi la alta, dar la fel de putin, cu 0,01 puncte procentuale, de la 3,02% pe an, la 3,01% pe an.

Pe scadente indelungate, ROBOR stagneaza

Pe scadentele mai indelungate, indicii au stagnat. Astfel, ROBOR la 3 luni a ramas la nivelul de miercuri, de 3,1% pe an, la 6 luni s-a mentinut la 3,36% pe an, la 9 luni - la 3,45% pe an, iar la 12 luni s-a consolidat la 3,51% pe an.

Scaderea si chiar stagnarea ROBOR la 3 luni reprezinta o veste buna pentru romanii cu credite in moneda nationala cu dobanda variabila, mai ales dupa ce, in ultimul an, indicele a crescut cu mai mult de 2,5 puncte procentuale, de la sub 1% la aproape 3,5% pe an.

La finalul acestei luni, majoritatea bancilor actualizeaza dobanzile la creditele in lei (operatiune care se realizeaza trimestrial). In cazul in care indicele ramane la acest nivel, ratele la credite pentru urmatorul trimestru vor fi mai mici, avand in vedere ca precedenta actualizare s-a realizat la un ROBOR de 3,15% sau 3,24% pe an (in functie de data luata in calcul d efiecare banca, respectiv ultima zi a trimestrului care se incheie sau prima zi a trimestrului care incepe).

Inflatia se tempereaza. Ce se intampla cu ROBOR?

Evolutia dobanzilor este direct influentata de inflatie si, cum acesta a continuat sa cresca, la 5,1% in august, este de asteptat ca si dobanzile din piata sa creasca.

Exista, insa, si analisti care sustin ca inflatia intra pe un trend de temperare din octombrie (dispare efectul de baza dat de majorarea tarifelor la combustibili si utilitati din toamna trecuta), astfel ca exista sanse ca si dobanzile sa fluctueze mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri