Distributia ratelor combinate ale daunei pentru clasa de asigurari RCA in semestrul intai din 2018 arata ca in doar trei luni o a doua companie de profil din piata care comercializeaza asigurari de raspundere civila obligatorie a ajuns sa inregistreze o rata combinata de peste 140% pe acest segment, potrivit datelor publicate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). O singura societate a inregistrat o rata combinata a daunei pen RCA sub nivelul de 100%, patru societati au inregistrat rate combinate ale daunei cuprinse intre valorile de 100% si 110%, iar restul de trei, autorizate sa vanda RCA, intre 110% si 120%.

ASF nu ofera si numele celei de-a doua companii care a trecut la o rata combinata de peste 140% si, desi poate reprezenta o situatie temporara, mai ales ca sunt doua societati de asigurari in aceasta categorie, exista un risc sistemic destul de ridicat, in conditiile in care falimentele Astra Asigurari si Carpatica Asig sunt considerate inca recente.

De ce discutam de un risc? Deoarece rata combinata constituie in principiu raportul din cheltuieli, plus daune si venituri (prime brute subscrise) pentru o companie de asigurari. Asta inseamna ca o companie cu rata combinata de 140% trebuie sa completeze obligatiile financiare cu majorari de capital sau imprumuturi cu inca 40% din valoarea primelor brute subscrise pe RCA. Acelasi rationament poate fi aplicat si companiilor care au o rata combinata de 120% si 110%. Per ansamblu pietei, companiile de asigurari RCA platesc clientilor sub forma de despagubiri o pondere de 78,09% din primele sub­scrise, iar la acestea se adauga cheltuielile operatţio­na­le care echivaleaza cu 29,51% din afaceri, ceea ce face ca incasarile sa fie depasite cu 107,61% de costurile totale, potrivit datelor ASF.

rata combinata, RCA

Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pe RCA, in primul semestru din 2018, a atins valoarea de 1,84 miliarde lei, restul pana la totalul clasei A10 (1,919 miliarde lei) reprezintand asigurarile transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus si asigurarile RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE in baza dreptului de libera prestare a serviciilor.

Pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a scazut, in primele sase luni ale anului, cu aproximativ 17% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, inregistrand valoarea de 604 lei. In acelasi timp, dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale in primul semestru al anului 2018 a crescut, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, cu 5,23%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu 5,87%.

O scadere de 17% a primei medii anualizate pe RCA, un produs obligatoriu si destul de reglementat, reflecta direct gradul ridicat de competitie din piata de profil si o tendinta de a practica din nou preturi de dumping. Am aratat, de asemenea, la finalului anului trecut, intr-o analizata realizata pe baza datelor centralizate la noua luni, faptul ca gradul de concentrare in cadrul pietei RCA a cunoscut un nou maxim. Si discutam de situatia de acum trei trimestre.

Gradul de concentrare a pietei de asigurari RCA din Romania l-am masurat prin prisma a catorva rate de concentrare la nivel primilor trei, cinci si respectiv sapte jucatori (CR3, CR5 si CR7 - indicatori specifici ce au la baza cotele de piata ale participantilor) si folosind indicele Herfindahl-Hirschman (HHI), indicatorul cel mai frecvent utilizat de catre autoritatile de concurenta pentru evaluarea gradului de concentrare a unei piete.

In ceea ce priveste catalogarea pietelor din prisma concentrarii masurate de HHI, Comisia Europeana considera:

  • HHI < 1.000 – pentru o piata slab concentrata;
  • 1000 < HHI < 2.000 – pentru o piata cu concentrare medie;
  • HHI > 2.000 – pentru piete puternic concentrate.

RCA

Si in primul semestru din 2018, se observa o concentrare semnificativa catre primii asiguratori din top, astfel ca primii doi asiguratori (City Insurance - 30,79% si Euroins - 24,58%) cumulau aproximativ 55,37% (comparativ cu 58% in semestrul I 2017) din portofoliul de asigurari RCA din Romania, potrivit datelor publicate de catre ASF pentru primele sase luni.

RCA

Sursa foto: Africa Studio / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri