O parte dintre banci iau in calcul valoarea indicelui ROBOR la 3 luni anuntata astazi, 1 octombrie, pentru actualizarea trimestriala a dobanzilor. Asadar, in cazul in care aveti un credit in lei cu dobanda variabila la una dintre bancile care se incadreaza in descrierea de mai sus, costul creditului dumneavoastra pentru urmatoarele 3 luni este dat de valoarea indicelui ROBOR la 3 luni de astazi.

Indicele ROBOR la 3 luni si-a pastrat valoarea inregistrata la finalul saptamanii trecute, respectiv 3,17% pe an. Asadar, actualizarea dobanzilor la creditele in lei pentru urmatoarele trei luni va fi acceasi atat pentru bancile care iau in calcul ultima zi din trimestru cat si pentru cele care se raporteaza la prima zi din noul trimestru. De asemenea, mai este o categorie de banci care se raporteaza la o medie a indicilor ROBOR din trimestrul care se incheie, situatie in care calculul va fi diferit.

In ceea ce priveste celelalte scadente, acestea au inregistrat in mare parte scaderi minore. Asadar, ROBOR overnight a scazut cu 0,01 puncte procentuale, de la 2,70% pe an la 2,69% pe an, ROBOR la 2 zile a scazut cu 0,2 puncte procentuale de la 2,71% pe an la 2,69% pe an, iar indicele la o saptamana a coborat de la 2,75% pe an la 2,73% pe an, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

Scaderi au fost inregistrate si in cazul scadentelor la 1 luna si la 6 luni, respectiv de la 3,09% pe an la 3,08% pe an in cazul indicelui ROBOR la 1 luni si de la 3,40% pe an la 3,39% pe an pentru indicele ROBOR la 6 luni.

ROBOR la 9 luni si la 12 luni si-au pastrat aceleasi valori ca in ultima sedinta a saptamanii trecute, respectiv 3,48% pe an si 3,53% pe an.

Credite mai ieftine pentru clientii banci care iau in considerare valoarea indicelui ROBOR la 3 luni din prima zi a trimestrului

Romanii care au credite in lei cu dobanda variabila la bancile ce iau in considerare valoarea indicelui ROBOR la 3 luni din prima zi a noului trimestru vor simti o scadere minora a valorii pe care o au de plata, avand in vedere ca in prima zi trimestrului anterior indicele era cotat la 3,24%, cu 0,07 puncte procentuale mai mare decat cotatia de astazi.

Pentru perioada urmatoare, analistii se astepata la o continuare a trendului de crestere a dobanzilor in piata monmetara. CFA Romania, asociatia profesionistilor in investitii din Romania, a anuntat ca peste 70% dintre participantii la sondajul realizat in ultima luna anticipeaza, peste un an, un nivel al indicelui ROBOR la 3 luni de 3,88%.

Sursa foto: By MonumentalArt / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri