Dobanzile din piata monetara au scazut usor, marti, 2 octombrie, datorita interventiei Bancii Nationale a Romaniei (BNR) care a injectat, luni, in piata 9,7 miliarde de lei. Aceasta este a treia cea mai mare suma imprumitata de banci de la banca centrala in ultimii cinci ani si jumatate.

Celelalte doua licitatii cu sume mai mari (10,5 miliarde de lei, respectiv 12,1 miliarde de lei) au avut loc in ultimele doua luni.

In aceste conditii, indicii pe scadente foarte scurte au inregistrat scaderi usoare, ca si ROBOR la 3 luni, iar toate celelalte au stagnat.

Asadar, ROBOR overnight a scazut cu 0,02 puncte procentuale, de la 2,69% pe an la 2,67% pe an, iar ROBOR la 2 zile a pierdut 0,1 puncte procentuale de la 2,69% pe an la 2,68% pe an.

In schimb, indicele cu scadenta la o saptamana a stagnat la 2,73% pe an, iar ROBOR la o luna s-a mentinut, si el, la valoarea din sedinta anterioara, respectiv 3,08% pe an.

ROBOR la 3 luni, salvat de interventia BNR

Indicele ROBOR la 3 luni, care se ia in calcul la actualizarea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a scazut, marti, cu 0,02 puncte procentuale, la 3,15% pe an, de la 3,17% pe an in sedinta anterioara.

Pentru scadentele la 6, 9 si 12 luni, avem, de asemenea, stagnare in sedinta de marti. Astfel, ROBOR la 6 luni a stagnat la 3,4% pe an, indicele la 9 luni a ramas la 3,48% pe an, iar cele pe 12 luni la 3,53% pe an.

Interventia Bancii Nationale a Romaniei in piata monetara are drept scop temperarea cresterii dobanzilor, angajament luat de banca centrala in urma cu aproximativ un an, cand indicii ROBOR au urcat rapid, in aproximativ trei luni, de la sub 0,9% pe an, la peste 2,2% pe an. La momentul respectiv, BNR a anuntat ca se va concentra mai mult pe controlul dobanzilor in piata, si mai putin pe evolutia cursului de schimb, avand in vedere ca o crestere a dobanzilor afecteaza mai multi clienti cu credite acum, decat in trecut, cand majoritatea imprumuturilor erau in valuta, iar deprecierea leului era mai puternic resimtita in ratele lunare.

Pentru perioada urmatoare, analistii se astepata la o continuare a trendului de crestere a dobanzilor in piata monmetara. CFA Romania, asociatia profesionistilor in investitii din Romania, a anuntat ca peste 70% dintre participantii la sondajul realizat in ultima luna anticipeaza, peste un an, un nivel al indicelui ROBOR la 3 luni de 3,88%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri