Leul s-a depreciat semnificativ, marti, 2 octombrie, atat in fata euro cat mai ales in fata dolarului american. De altfel, euro se apreciaza si in regiune, insa scade in raport cu dolarul american, fapt care a dus si la un curs leu/dolar cu mult peste sedinta de luni.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de 4,6658 lei/euro, in urcare cu 0,62 de bani (0,13%) fata de sedinta anterioara cand euro a fost cotat la 4,6596 lei/euro. Astfel, cursul se apropie, din nou, de maximul istoric atins in vara acestui an, respectiv 4,6695 lei/euro.

Leul se inscrie pe tendinta regionala, avand in vedere ca toate monedele din zona se depreciaza in raport cu euro. Cea mai mica pierdere este inregistrata de coroana ceha, respectiv 0,05%, in timp ce forintul unguresc scade cu 0,23% in fata monedei unice, iar zlotul polonez cu 0,25%.

Curs BNR pentru dolar: leul romanesc pierde aproape 4 bani intr-o sedinta

In fata dolarului american, leul a pierdut marti 3,97 de bani (aproape un punct procentual) pana la un curs de 4,0507 lei/dolar, de la 4,0110 lei/dolar in sedinta anterioara. Cresterea dolarului vine dupa o zi in care a pierdut usor teren, insa tendinta de apreciere persista, avand in vedere ca Rezerva Federala Americana a decis, saptamana trecuta, majorarea dobanzii de referinta, si a anuntat noi masuri de acest gen in viitorul apropiat.

In consecinta, pe plan international, raportul euro/dolar a scazut pana aproape de 1,5 dolari/euro, dupa ce saptamana trecuta statea bine peste 1,7 dolari/euro.

Aprecierea dolarului fata de euro a determinat si cresterea monedei americane pe piata locala, avand in vedere ca dolarul este cotat prin intermediul euro la Bucuresti.

Leul a pierdut aproape 4 bani si in raport cu francul elvetian, paritatea urcand la 4,1183 lei/franc, de la 4,0807 lei/franc in ziua anterioara.

Cum va evolua leul fata de dolar in perioada urmatoare?

In perioada urmatoare, este de asteptat ca dolarul sa continue sa creasca fata de euro si, implicit, in raport cu leul romanesc, avand in vedere ca banca centrala americana va continua sa majoreze dobanda de referinta si in acest an si anul viitor.

Citeste si:
Curs valutar BNR astazi, 8 mai: leul revine pe crestere firava
Curs valutar BNR astazi, 8...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Curs valutar BNR astazi, 9 mai: leul se depreciaza din nou