Romania, tara cu cea mai mare evaziune fiscala in domeniu TVA din UE si care nu a luat nici o masura concreta in ultimii ani pentru a combate acest fenomen, se declara nedreptatita de solutiile propuse la nivel european in acest domeniu. Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, este nemultumit de acordul la care s-a ajuns cu privire la introducerea mecanismului generalizat de taxare inversa in domeniul TVA, dar spune ca sustine acest “compromis” propus de presedintia austriaca a Consiliului UE.

Mecanismul propus in cadrul ECOFIN (reuniunea ministrilor de Finante din tarile UE) contine o serie de criterii pe care statele membre trebuie sa le indeplineasca. In prezent, doar un membru al UE indeplineste aceste criterii, sustine ministrul roman.

“In primul rand, trebuie sa va spun ca am fost extrem de surprinsi de propunerea de compromis avansata de catre presedintia austriaca. Aceasta a fost formulata astfel incat permite aplicarea mecanismului de catre un singur stat. As putea spune ca aceasta abordare a pus la incercare limitele capacitatii noastre de a intelege motivele care ar sta la baza unei pozitionari ce se remarca prin atat de multa lipsa de curaj si de viziune”, a declarat Teodorovici prin intermediul unui comunicat de presa.

Mai mult, ministrului Finantelor spune ca, de multe ori, Romania “a fost tratata nedrept, criticata nejustificat de unele guverne prietene si chiar certata public cu privire la serie de teme care, de regula, sunt abordate exclusiv in contextul unui dialog bilateral derulat in spatiul regulilor diplomatice”.

Ce a facut Romania pentru combaterea fraudei pe TVA?

Cu alte cuvinte, ministrul roman al Finantelor suporta cu greu criticile oficialilor europeni si pe cele ale colegilor din alte state desi Romania inregistreaza de departe cea mai mare evaziune in domeniul TVA (deficit de incasare de 35,88% in 2016, in crestere, la peste 10 puncte procentuale distanta de urmatoarele clasate, respectiv Grecia si Italia, cu un gap de 25%) si nu a luat nici o masura concreta pentru a limita fenomenul. Din contra: amana la infinit informatizarea ANAF, fara de care lupta cu evazionistii este de neconceput in era digitalizarii. Concret, tara noastra pierde, anual, peste 6 miliarde de euro din frauda pe TVA.

Cu toate acestea, ministrul Teodorovici da vina pe partenerii europeni pentru situatia dezastruoasa in care se afla Romania.

“Cu totii cunoasteti faptul ca Romania a propus o abordare mai incluziva, bazata pe intelegerea faptului ca succesul Uniunii Europene este posibil doar daca toate statele membre au de castigat, precum si a faptului ca atunci cand un grup de state se confrunta cu probleme grave, institutiile UE trebuie sa se manifeste drept un partener activ si flexibil in ceea ce priveste identificarea celor mai bune solutii”, a mai spus ministrul Finantelor.

Si, cu “consecventa” si “verticalitatea” care caracterizeaza actuala guvernare, Teodorovici incheie prin a afirma ca Romania va sustine versiunea propusa de presedintia austriaca pentru taxarea inversa (adica mergem cu valul, ca de opozitie nu a fost niciodata vorba -n.r.)

“Asa cum am aratat-o de fiecare data, asa cum vom face si astazi, atunci cand este nevoie de un compromis pentru a ajunge la consens, noi intotdeauna suntem alaturi de prietenii nostri. (...) In final, concluzionand cele spuse anterior, noi suntem de acord si sprijinim solutia de compromis propusa de catre presedintia austriaca si speram ca implementarea acestui mecanism va fi mult mai rapida decat parcursul din ultimii trei ani pe acest subiect”, a incheiat Teodorovici.

Ajutor nesperat primit recent de tara noastra in lupta cu evaziunea

Mai mult, nemultumirile ministrului roman al Finantelor vin in contextul in care, oricum, Consiliul European a oferit, recent, un ajutor nesperat si, mai ales, nemeritat Romaniei in lupta cu evaziunea pe TVA.

Forul european a prelungit, saptamana trecuta, perioada de aplicare a mecanismului optional de taxare inversa in domeniile care prezinta risc de frauda, care ar fi expirat la finalul acestui an.

In Romania, taxarea inversa a fost permisa in domenii sensibile din perspectiva fraudei, cerealele, telefoanele mobile si imobilele fiind doar cateva dintre ele. Pentru a obtine prelungirea acestei facilitati, Romania, prin Ministerul Finantelor, ar fi trebuit sa depuna dosare documentate, din care sa reiasa riscul de frauda in domeniile respective. Din informatiile detinute pana in prezent rezulta ca autoritatile romane nu au facut nimic in aceasta directie, iar riscul sa piarda avantajul taxarii inverse la finalul acestui an era foarte mare.

In noul context, Romania trebuie doar sa modifice Codul Fiscal, in care sa se mentioneze noul termen de aplicare a mecanismului, respectiv 30 iunie 2022.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri