Cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) au avut active nete de 7,695 miliarde lei (2,18 miliarde euro) la finalul lunii noiembrie, in crestere cu 1,8% fata de octombrie si cu peste 51% de la inceputul anului 2006, potrivit Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv.

"Datorita evolutiei constant favorabile a pietei de capital din ultima perioada, la finele lunii noiembrie, atat activele nete, cat si valorile unitare ale celor cinci SIF inregistrau cresteri lunare cuprinse in intervalul 2,9% la SIF Moldova si 0,8% pentru SIF Banat-Crisana, iar cumulat, de la inceputul anului, aceste cresteri se situeaza intre 47,6% la SIF Muntenia si 56,8% la SIF Banat-Crisana", a declarat, citat de NewsIn, Dan Mihail Nicu, presedintele UNOPC.

Cea mai mare crestere a activului net in noiembrie a fost inregistrata de SIF Moldova, cu 2,9%, la 1,338 miliarde lei (391 milioane euro), in timp ce activul SIF 1 Banat-Crisana a avut cea mai redusa rata de crestere, de 0,79%, la 1,538 miliarde lei (449 milioane euro).

De la inceputul anului 2006, activele SIF 1 Banat-Crisana au inregistrat cea mai mare crestere, cu 56,78%, iar cele ale SIF 4 Muntenia au inregistrat cea mai redusa rata, cu 47,56%, potrivit datelor UNOPC.

Capitalizarea celor cinci SIF-uri la Bursa de Valori Bucuresti a fost de peste 8,2 miliarde lei la sfarsitul lui noiembrie (2,4 miliarde euro), cu peste 5,9% mai mare decat luna precedenta. Pentru a doua oara consecutiv, capitalizarea bursiera a celor cinci SIF-uri a depasit cu 7% valoarea activelor nete la sfarsitul lunii noiembrie, dupa ce la sfarsitul lui octombrie a fost cu peste 3%, potrivit datelor UNOPC.

Profiturile totale ale celor cinci SIF-uri au depasit 385,569 milioane lei (112,2 milioane euro), cu 2,4% mai mult decat in luna octombrie. SIF 1 Banat-Crisana a obtinut cel mai mare profit, de peste 97,978 milioane lei pana la sfarsitul lunii noiembrie, pe locurile urmatoare fiind SIF 5 Oltenia cu 93,584 milioane lei. SIF 4 Muntenia si-a redus profitul de la 80,676 milioane lei la sfarsitul lunii octombrie la 77,547 milioane lei la 30 noiembrie. SIF 3 Transilvania a ocupat locul patru, cu un profit de 70,347 milioane lei, pe ultimul loc fiind SIF 2 Moldova cu un profit de 46,147 milioane lei.

SIF 2 Moldova si SIF 5 Oltenia au fost, in noiembrie, cele mai lichide titluri listate la Bursa de Valori Bucuresti, unde s-au tranzactionat 21,62%, si, respectiv, 16,51% din capitalul social. in schimb, actiunile SIF 1 Banat-Crisana au prezentat cel mai mic interes pentru investitori, in noiembrie, cand s-au incheiat 16.081de tranzactii cu 6,82% din capitalul social.

La sfarsitul lunii noiembrie, actiunile SIF-urilor au recuperat scaderile inregistrate la Bursa de Valori Bucuresti din vara si au trecut pe plus fata de inceputul anului 2006, cu aprecieri cuprinse intre un minim de 8,8% la SIF Muntenia si un maxim de 38,6% la SIF Transilvania. SIF 5 Oltenia a reusit sa inchida luna noiembrie la cea mai mare cotatie, de 3,3 lei/actiune la BVB.

SIF-urile au fost favorizate, in noiembrie, de o diminuare, in medie, cu 15% a creantelor. Totusi, SIF-urile au inregistrat si o crestere cu 77% a stocurilor, de la 0,09 milioane lei la 0,16 milioane lei, c oncomitent cu o crestere medie a disponibilitatilor cu 75%, de la 5,5 la 9,7 milioane lei.

Investitiile financiare pe termen scurt au crescut cu 3,5% la SIF 2 Moldova, cu 2,9% la SIF 4 Muntenia, cu 2,86% la SIF 3 Transilvania, cu 2,4% la SIF 5 Oltenia si cu 0,01 % la SIF 1 Banat-Crisana. Plasamentele in actiuni cotate s-au apreciat cu acelasi procent ca investitiile pe termen scurt, cu exceptia SIF Muntenia, care a cumparat mai putine titluri la Bursa, potrivit oficialilor UNOPC

Investitiile SIF-urilor in fonduri mutuale si alte organisme de plasament colectiv au insumat 17,2 milioane lei, cu peste 64% mai mari la sfarsitul lunii noiembrie la fata de luna octombrie, dar nu au depasit 0,2% din activele totale cumulate.

SIF-urile nu au realizat plasamente in titluri de stat, in noiembrie, insa cele cinci SIF-uri au depus 269 milioane lei in depozite bancare, ceea ce reprezinta 3,4% din totalul activelor. Peste 89% din plasamentele in banci au fost realizate in depozite pe termen scurt.

Investitiile in obligatiuni municipale si corporative au avut, in noiembrie, aceeasi pondere, in totalul activelor celor cinci SIF-uri, de aproape 0,5%, insa au crescut din punct de vedere valoric de la 35,5 milioane lei la 38 milioane lei, potrivit UNOPC.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri