Romania nu indeplineste criteriile necesare pentru a putea aplica taxarea inversa la nivel generalizat, mecanism adoptat printr-o Directiva europeana, sustin reprezentantii companiei de consultanta Deloitte Romania. Acestia au explicat avantajele si dezavantajele acestui sistem din care reiese ca o astfel de masura ar dezavantaja, cel putin in prima instanta, statul, care nu s-ar mai putea finanta din TVA-ul datorat firmelor. Si totusi, autoritatile romane declara ca sustin implementarea acestui mecanism.

“Sansele sunt mici (ca Romania sa adopte mecanismul in urmatorii ani n.r.). Intentia UE, confirmata prin Directiva aprobata ieri (marti -n.r.) este sa nu mearga pe aceasta directie, oricat de buna ar fi ea in combaterea fraudei in domeniu. Vor prefera sa mearga pe mecanismul cunoscut al TVA cash pus pe factura, care va fi extins din 2022 si la tranzactii intracomunitare. Directiva de ieri, din ce se pare, se va aplica doar Cehiei”, spun reprezentantii Deloitte Romania.

Mecanismul adoptat la nivel european poate fi aplicat, practic, de o singura tara din UE, respectiv Cehia, pentru ca prevede o conditie pe care numai aceasta tara o indeplineste, respectiv un procent de 25% din totalul fraudei pe TVA sa vina din fraude de tip carusel.

Taxarea inversa: avantaje si dezavantaje

Potrivit consultantilor citati, mecanismul va duce la disparitia tuturor platilor intermediare pe lantul de distributie, dar, in acelasi timp, cauza diminuarea surselor de finantare pentru bugetele nationale, pentru ca multe state state merg pe principiul “colectez acum, dar rambursez mai tarziu”. Odata ce acest mecanism dispare, pe termen scurt, cresc costurile de finantare pentru stat, pentru ca trebuie sa ia acei bani din alta parte, contra cost. Practic, nu vor mai exista rambursari de TVA!

O alta problema pentru stat ar fi ca nu mai colecteaza sume mici de la de la toate firmele implicate, ci sume mai mari de la comerciantii din coada lantului, care sunt foarte multi si foarte mici.

„Exista o temere. (...) Scapi de frauda carusel pentru ca nu mai am acele rambursari ilegale. Dezavantajul este ca ajung sa colectez tot TVA-ul respectiv pe ultima veriga. De la producator pana la retailer, indiferent ca este online sau chioscul din colt, tranzactiile vor fi fara TVA. Se va colecta tot TVA-ul pe ultima veriga. (...) Cum ma asigur ca se va intampla colectarea corect? Cum ma asigur ca nu dispar aia mici?”, a explicat Vlad Boeriu, partener, impozitare indirecta, Deloitte Romania.

Statul pierde pe termen scurt, dar pe termen lung castiga

Pe de alta parte, Dan Badin, partener coordonator Servicii fiscale si juridice, Deloitte Romania, sustine ca a cest mecanism ar putea aduce mai muti bani la buget, insa cu un anumit decalaj in timp.

„Teoretic statul ar trebui sa colecteze aceeasi suma, eventual mai mult, daca se diminueaza frauda, dar mai tarziu. (...) Odata ce se intra intr-o noua normalitate, lucrurile se vor regla, dar in prima perioada va fi un necesar suplimentar de finantare la bugetul de stat”, a declarat Dan Badin.

Cu toate acestea, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, sustine ca Romnaia sustine intrucerea taxarii inverse generalizate in domeniul TVA, desi a criticat masura actuala pentru ca se aplica unui singur stat.

„In unele situatii, decalajul TVA este atat de mare, incat acest mecanism este printre putinele optiuni de politica fiscala care ar putea genera rezultate pe termen mediu”, a precizat Teodorovici.

De altfel, potrivit celui mai recent studiu al Comisiei Europene in domeniu, Romania inregistreaza cel mai ridicat gap de TVA (deficitul de incasare la TVA) din UE, de 35,88%, fiind urmata la distanta de peste 10 puncte procentuale de Italia si Grecia (cu 25%). Cu toate acestea, frauda carusel nu reprezinta mai mult de 25% din acest gap, astfel ca tara noastra nu poate aplica taxarea inversa generalizata de la 1 ianuarie 2020 (data de la care i-ar fi permis daca ar indeplini aceasta conditie).

In schimb, tara noastra aplica, deja, taxarea inversa in mai multe domenii cu risc ridicat de evaziune, cum ar fi cerealele, electronicele si altele. Mecanismul, care ar fi trebuit sa expire la finalul acestui an, a fost prelungit de Comisia Europeana pana la jumatatea anului 2022.

Ce solutii ar mai fi pentru reducerea gap-ului de TVA

Intre timp, ce ar mai putea face Romania pentru cresterea colectarii in domeniul TVA? Inainte de toate, informatizarea ANAF - este o conditie absolut necesara pentru a vedea rezultate pozitive in acest domeniu, sustin la unison reprezentantii Deloitte.

In plus, este necasar ca inspectiile fiscale sa fie focusate pe ariile relevante pentru evaziunea fiscala. “Am avut o presiune pe colectare imediata si inspectiile fiscale s-a axat pe acest obiectiv pe termen scurt”, a precizat Vlad Boeriu, mentionand ca lupta cu evaziunea cere mult mai mult timp si resurse.

“In general Fiscul stie poteca catre cei care isi declara si platesc taxele si se intoarce tot catre ei si incearca sa ia mult”, sustine si Dan Badin.

Totodata, Dan Badin a reamintit faptul ca situatia colectarii taxelor fiscale ca procent in PIB este foarte defavorabila (aproximativ 26% din PIB, fata de media europeana de aproape 40%), pe penultimul loc in UE. “Ne este aproape imposibil sa sustinem cresteri de salarii, de pensii, cheltuieli cu infrastructura, in sanatate, educatie etc. Pe termen lung, ponderea taxelor colectate in PIB ar trebui sa creasca. (...) Cum ar creste aceasta pondere? Sunt doua variante principale: cresterea colectarii sau cresterea taxelor. Pentru mine, ca si cetatean, m-ar interesa ca acestea sa creasca in principiu din incasarea din zonele in care nu se incaseaza, si am avea si un mediu de afaceri sanatos si am avea si bani pentru cheltuieli publice - investitii, sanatate si pensii”, a punctat Badin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri