In Romania are loc o subestimare riscului de inundatii din partea proprietarilor de locuinte, in contextul in care, in primul semestru al anului 2018, numarul de contracte in vigoare s-a majorat cu un procent nesemnificativ de 1%, pana la circa 1,7 milioane, iar primele brute subscrise au crescut cu aproximativ 3% au ajuns la 71,5 milioane de lei, apreciaza Valentin Ionescu, director directia de strategie si stabilitate financiara in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

"In continuare populatia se bazeaza preponderent pe ajutor guvernamental pentru compensarea pierderilor, cu toate ca PAID s-a constituit ca o solutie sociala pentru protejarea pe scara larga a intereselor cetatenilor. Conform studiului Atlas of the Human Planet 2017 - Global Exposure to Natural Hazards, elaborat la nivelul Comisiei Europene, Romania face parte din primele 10 tari din punct de vedere al suprafetei construite expuse la curtremure, cu o suprafata construita expusa la risc de 92%. Totodata, conform datelor din studiul mentionat anterior, numarul locuitorilor expusi la inundatii a crescut intre anii 1975 - 2015 cu 13%, in timp ce numarul locuitorilor a scazut in acceasi perioada cu 17%, gradul de expunere a populatiei atingand 8% (din total populatie)", a declarat Valentin Ionescu (foto), la evenimentul Forumul International al Riscurilor de Catastrofa Naturala 2018.

El a adaugat ca riscul de catastrofa naturala continua sa reprezinte o tema de interes pentru autoritati din perspectiva dimensiunii si duratei efectelor asupra vietii si bunurilor oamenilor, aflate pe zone geografice intinse, efecte care pot afecta cresterea si stabilitatea economica, atat prin majorarea cheltuielilor bugetare cu ajutoare pentru victime si refacerea serviciilor publice, cat si prin discontinuitatea activitatii agentilor economici.

"Un exemplu graitor, sunt inundatiile recente dar daca ar fi sa cuantificam valoarea pagubelor trebuie sa amintesc inundatiile din 2010 - care au cauzat pagube de 0,6% din PIB. La 8 ani distanta s-ar putea ca inundatii de aceeasi amplitudine sa creasca valoarea pagubelor, respectiv a costurilor de inlocuire datorita, concentrarii populatiei in anumite zone, cresterii valorii bunurilor populatiei si a intreprinderilor, in conditiile in care modificarile climaterice s-au amplificat si au generat fenomene naturale extreme cu o frecventa crescuta", a spus Valentin Ionescu.

In opinia sa, un mijloc eficient de administrare a efectelor, de reducere a impactului economic si a perioadei de redresare este reprezentat de asigurarile de catastrofa naturala, care contribuie totodata la dezvoltarea preventiei si in final la sustenabilitatea finantelor publice.

"Asigurarile nu reprezinta singura solutie, in special in cazurile in care unele riscuri devin atat de mari, incat costul asigurarii devine prohibitiv, ci fac parte dintr-un intreg sistem de administrare a riscului de catastrofa naturala. S-au implinit 10 ani de la emiterea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor si ne confruntam in continuare cu un nivelul redus de acceptare in randul populatiei, gradul de acoperire situandu-se sub 20% din totalul fondului locativ, ceea ce a generat necesitatea gasirii unor solutii pe termen scurt, mediu si lung pentru asigurarea sustenabilitatii sistemului in conditiile actualului nivel al primei de asigurare stabilit de catre legiuitor, nivel al primei ce a fost anterior calculat pe baza unui grad de cuprindere in asigurare de 100%", a incheiat Valentin Ionescu.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri