Leul incepe saptamana in depreciere fata de principalele valute, dupa ce vineri inregistrase cresteri atat in raport cu euro cat si cu dolarul american. Scaderea leului vine in contextul publicarii datelor privind deficitul de cont curent la opt luni, care arata o adancire semnificativa comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, volumul investitiilor straine este in scadere.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni, 15 octombrie, un curs de 4,6663 lei/euro, in urcare cu 0,73 bani (0,16%), de la 4,6590 lei/euro cat a fost vineri.

Curs BNR pentru dolar: leul pierde teren in fata monedei americane

Pentru dolarul american, BNR a calculat un curs de 4,0270 lei/dolar, cu 0,49 bani (0,12%) peste cotatia de la finalul saptamanii trecute, respectiv 4,0221 lei/dolar.

Moneda americana nu este cotata direct pe piata romaneasca, ci prin intermediul monedei europene. Avand in vedere ca paritatea euro/dolar a crescut, luni, apropiindu-se, din nou, de 1,6 dolari/euro, leul s-a depreciat mai putin fata de dolar, decat in raport cu euro.

Francul elvetian, urmarit de cei care au in derulare credite in aceasta moneda, a revenit si el pe crestere, dupa o scadere semnificativa in ultima sedinta din saptamana trecuta. Astfel, BNR a cotat moneda elvetiana la valoarea de 4,0863 lei/franc de la 4,0564 lei/franc cu o sedinta in urma.

Curs euro in regiune

In regiune, cu exceptia forintului unguresc, toate celelaltemonede au evoluat in acelasi sens cu leul, respectiv in scadere in raport cu moneda unica europeana.

La jumatatea sedintei de tranzactionare de luni, coroana ceha si zlotul polonez inregistrau o pierdere de cate 0,04% fiecare in fata euro, in timp ce forintul unguresc era in crestere cu acelasi procent.

Revenind pe piata locala, este de mentionat faptul ca BNR a publicat datele privind deficitul de cont curent, indicator care are influenta directa asupra cursului de schimb al leului. Acesta s-a adancit semnificativ dupa primele opt luni ale anului, la peste 5,8 miliarde de euro, in crestere cu peste un miliard de euro fata de nivelul inregistrat la sapte luni si cu 1,6 miliarde de euro peste cel din primele opt luni ale anului trecut.

In acelasi timp, nivelul investitiilor straine directe nu s-a ridicat, in perioada ianuarie - august 2018, la valoarea din perioada similara a anului trecut. Acestea au insumat 2,86 miliarde de euro in opt luni din 2018, fata de 2,95 miliarde de euro in aceeasi perioada din 2017. Investitiile straine directe reprezinta principala sursa de finantare a deficitului extern. Cand acestea nu performeaza in acelasi ritm, apar presiunile de depreciere pe curs.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri