O noua dovada ca Guvernul nu mai are bani: incearca pe toate caile sa atraga banii populatiei. Dupa semiesecul programului Tezaur, acum vine cu o noua propunere: conturi pentru copii, pe care sa le alimenteze parintii. Oferta este extrem de generoasa: la 1.200 de lei depusi intr-un an, statul ofera o prima de 600 de lei, plus o dobanda de 3% pe an. Doar ca produsul va functiona pe principiul “statul ia banii acum si plateste mai tarziu”. Mult mai tarziu! Mai exact, cand implineste copilul 18 ani.

Programul prevede ca prima de la stat si dobanda aferenta se cumuleaza pe perioada de mentinere a depozitului si se platesc la scadenta depozitului, adica atunci cand minorul implineste 18 ani.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta, prin care se infiinteaza programul guvernamental gROwth, prevede ca Trezoreria Statului va deschide automat cont pe numele copilului, fara a fi nevoie de o cerere din partea parintelui, iar parintii vor putea depune bani.

Guvernul actual incaseaza banii, cele viitoare platesc

Statul va acorda o prima anuala de 600 de lei, daca in cont s-au depus in anul respectiv mai mult de 1.200 lei. In plus, pentru banii economisiti, exclusiv primele de la stat, statul acorda si o dobanda de 3% pe an.

Insa suma va putea fi retrasa doar dupa ce copilul a implinit 18 ani. La fel si prima de la stat.

“Prima de stat se plateste in contul individual de economii Junior, la scadenta depozitului, cumulat pentru anii in care s-au efectuat depuneri”, se mentioneaza in document.

Aceeasi metodologie de calcul se va aplica si pentru dobanda. “La soldul contului se aplica o rata anuala de dobanda al carui nivel se stabileste la 3% pe an. Dobanda se calculeaza si se plateste cand titularul contului implineste varsta de 18 ani. Aceasta se va plati prin bugetul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza”, se spune in proiect.

Asadar, Guvernul de acum incaseaza banii de la parinti, iar guvernele viitoare vor plati primele si dobanzile.

Sumele pot fi restrase mai devreme, insa doar in situatii de nedorit

In cazul in care la finele anului calendaristic suma depusa in anul respectiv este mai mica decat suma minima de 1.200 de lei, titularul contului nu beneficiaza de prima de stat, dar pentru soldul contului se acorda dobanda.

Sumele depuse anual in cont nu vor putea depasi un plafon maxim reprezentand echivalentul in lei a valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent. Titularul contului beneficiaza de prima de stat numai pentru suma minima de 1.200 lei.

Depunerile pot incepe din luna decembrie 2018.

Sumele pot fi retrase mai devreme in cazul in care sunt necesare cheltuieli de sanatate pentru tratarea minorului in cazul bolilor cu risc de deces ale acestuia sau in cazul decesului.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri