Andrei Caramitru, fost consultant la McKinsey si Boston Consulting, a decis dupa aproape 20 de ani sa ia calea antreprenoriatului. Recent a fondat Kessel Run Ventures, o "fabrica de startup-uri" incorporata in Olanda, care isi propune sa dezvolte de la zero companii cu o componenta fundamental digitala, asigurandu-le finantarea si resursele necesare expansiunii.

"Am stat aproape 20 de ani in consultanta si cred ca mi-am atins toate target-urile pe care le-as fi putut avea vreodata. Ma gandeam acum un an ca puteam sa mai stau inca 15 ani facand acelasi lucru, pe un salariu foarte bun, dar nu mai invatam atat de mult, sau incercam sa fac altceva. Intotodeauna am fost un om mai antreprenorial si m-am gandit ca este un moment bun, in special in zona de IT. Traim o transformare foarte mare la nivel global si sunt foarte multe oportunitati acolo si daca nu o faceam eu, acum, as fi vazut acest lucru ca o oportunitate pierduta", a declarat Caramitru la emisiunea Profesionistii in Banking.

Compania se bazeaza pe o echipa de IT romaneasca (programatorii putand lucra si remote din Romania), pe una de online marketing si una de operatiuni, echipele dezvoltand sinergic mai multe startup-uri in acelasi timp.

Romania este interesanta pentru noi intrucat competentele sunt foarte bune in special in zona tehnologica, putem gasi programatori buni, care pot lucra remote de aici sau partial in Olanda. De obicei le oferim o flexibilitate mare si cam unde vor ei sa stea acolo stau, pentru ca, pana la urma, in job-urile viitorului nu mai trebuie sa stai intr-un cubical si sa fii controlat de un sef, avand un program de la 9 la 7, cu conference call-uri si alte lucruri birocratice - Andrei Caramitru, Kessel Run Ventures

Fostul consultant sesizeaza faptul ca in Romania sunt incubatoare, cativa angel investors si, de curand, au intrat in piata si cateva fonduri de Venture Capital, ceea ce este un lucru foarte bun pentru ecosistemul antreprenorial local. Totusi, pentru piata locala un proiect precum Kessel Run Venture este o noutate, insa in Europa exista mai multe "fabrici" de startup-uri, cele mai cunoscute fiind Rocket Internet si Founders Factory.

"Din pacate, pool-ul de oameni (fondatori - n.r.) pe care il poti gasi in Romania nu este atat de extins. Multi dintre cei buni au plecat in strainatate, iar cei care au ramas lucreaza majoritatea in corporatii. Iar cineva care a lucrat 15-20 de ani intr-o corporatie, intr-un job definit foarte restrans, nu are experienta, creativitatea si viteza de care avem nevoie", precizeaza Caramitru.

Kessel Run Ventures nu este angel investing. Cu ce difera "fabrica" de startup-uri?

Investitiile de tip angel inseamna alocarea individuala a unor resurse pentru a finanta 20-30 sau 40 de startup-uri, fara ca angel investor-ul sa aiba un rol operational in acele afaceri, in ideea ca 2-3 (sau macar unul) vor avea un succes exponential.

"Este un fel de joc cu sume mici, bazat mai mult pe intuitie, dar te lovesti de multe probleme. Echipa initiala nu este neaparat competenta, de obicei fiind prieteni din facultate sau diversi oameni care si-au gasit o pasiune comuna. Ori aceste echipe, in special in Romania, se sparg in timp pentru ca cineva primeste o oferta minunata de la Oracle, pe 4.000 de euro, si prefera sa plece decat sa lucreze pe zero", atrage atentia Andrei Caramitru.

Mai mult, fondatorii se cearta si intre ei, nu au reguli foarte clare despre cum sa ia decizii, cum isi impart banii, nu s-au gandit la toate aceste lucruri si incep sa se certe la nivel de evaluare cand vin finantarile. "Unii sunt blocati pe ideea lor si nu accepta un input de la niste investitori straini ca sa ii redirectioneze putin, nu au experienta pentru a se extinde in alte piete. In toate aceste conditii este normal sa fie o rata de insucces foarte mare", avertizeaza Caramitru.

Pe de alta parte, Kessel Run Ventures va incepe intotdeauna cu proiecte pilot, bine testate in piata, "banii seriosi" fiind investiti in marketing si extindere doar cand modelul este foarte sigur si marjele financiare generate de business sunt confortabile.

"Trebuie sa fim siguri ca la nivel de competitie nu vine cineva care sa ne distruga dupa un an. Sunt niste bariere peste care trebuie sa trecem inainte de a intra in investitiile putin mai mari pe fiecare startup", concluzioneaza fostul consultant.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri