KBC Securities, casa de brokeraj a grupului belgian KBC Group NV, va prelua integral pachetul de actiuni, detinut de omul de afaceri Sorin Apostol, la societatea Swiss Capital Romania, printr-o tranzactie ce va fi incheiata in primul trimestru din 2007, au anuntat cele doua companii.
KBC Securities a anuntat ca, prin achizitia Swiss Capital, isi va consolida pozitia pe care o detine pe piata Europei Centrale si de Est si va incepe afacerile pe piata de capital din Romania, care inregistreaza o rata de crestere rapida. Reprezentantii celor doua companii nu dorit sa dezvaluie pretul final al tranzactiei.

"Piata Europei Centrale pentru valori mobiliare si finantare corporativa este in plina expansiune. Prin consolidarea prezentei grupului KBC in sectorul bancar, al asigurarilor si de leasing din aceasta regiune, KBC Securities detine la randul sau o pozitie puternica pe piata, care ii permite sa fructifice la maximum toate oportunitatile de crestere", a declarat presedintele KBC Securities, Guy Van Eechaute, citat de NewsIn. Potrivit acestuia, chiar daca bursele de valori din Europa Centrala sunt piete de dimensiuni mici in acest moment, ele se dezvolta in ritm alert. "Acest lucru este ilustrat de faptul ca activitatile KBC Securities in regiune au atins 37% din cifra de afaceri", a declarat Guy Van Eechaute.

"Swiss Capital a avut o crestere puternica in ultimii ani. Dat fiind potentialului enorm al pietei romanesti, suntem fericiti ca KBC Securities va fructifica pozitia pe care o detine in calitate de actionar strategic pentru a asigura dezvoltarea in continuare a companiei", a declarat presedintele Swiss Capital, Sorin Apostol.

Oficialii KBC Securities estimeaza o dezvoltare puternica, in cursul anului 2007, a pietei de capital romanesti si pietelor bursiere, ca efect al schemelor de privatizare anuntate de autoritatile romane, care vizeaza un pachet de 46% din actiunile Romtelecom si listarea unor importante companii din domeniul energetic si de utilitati.

"Investitorii institutionali si cei din segmentul de retail nu ocupa o cota prea mare de piata in acest moment. Totusi, noile reglementari legale privind fondurile de pensii au fost adoptate si vor oferi un puternic impuls de dezvoltare a afacerilor pe acest segment. Investitorii din retail sunt activi in acest moment pe piata contractelor la termen de la Bursa din Sibiu", considera oficialii KBC Securities.

Din experienta bancii belgiene pe pietele bancare, de asigurare si leasing, KBC se asteapta ca in noile membre ale Uniunii Europene, piata sa creasca peste medie. Grupul financiar bancar belgian vede piata din Romania ca una dintre cele mai importante din Europa Centrala si de Est, deoarece cererea companiilor si populatiei pentru servicii financiare va inregistra o crestere semnificativa, spune KBC.

"Telul KBC este de a juca rolul de conducator in diverse segmente ale pietei financiare romanesti", potrivit KBC.

Swiss Capital a fost infiintata in anul 2002, dupa preluarea casei de brokeraj Sira Invest Bucharest de catre un investitor elvetian. in 2004, pachetul de 98,5% din actiunile Swiss Capital a fost cumparat de omul de afaceri Sorin Apostol, actualul presedinte al companiei. Swiss Capital s-a dezvoltat si a reusit sa ajunga unul dintre primii zece brokeri din Romania, ocupand in prezent locul al saptelea cu o cota de 3,4% din piata. in acest moment, este cea de-a doua casa de brokeraj ca marime si al doilea mare actionar al Bursei de Valori Bucuresti, cu o cota de 1,8%. Compania are 37 de brokeri autorizati si opereaza prin intermediul unei retele de cinci sucursale regionale.

KBC Securities este casa de brokeraj a grupului financiar belgian KBC Group NV, unul din cele mai mari grupuri financiare-bancare din Europa, listat la Euronext Bruxelles si la Luxembourg Stock Exchange. KBC a incheiat primele noua luni ale acestui an cu un profit net de 2,79 miliarde euro, Capitalizarea de piataa a KBC este de 32 miliarde euro.

Grupul belgian KBC a fost prezent in cursa pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane, castigata in cele din urma de austriecii de la Erste Bank. Grupul belgian este prezent in Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Slovenia. Pe 15 decembrie 2006, KBC a preluat pachetele majoritare detinute la Romstal Leasing si INK Broker de Asigurari de la Romstal Imex, printr-o tranzactie in valoare de 70 milioane euro (240 milioane lei).

KBC Securities are subsidiare in Germania, Republica Ceha (casa de brokeraj Patria Finance cu o cota de 28% din piata), in Ungaria ( K&H Equities cu o cota de 14% din piata maghiara) si Polonia (prin preluarea activitatilor de brokeraj derulate de Kredyt Bank, subsidiara bancii KBC din Polonia). Compania opereaza prin intermediul birourilor deschise la Bruxelles, Londra si New York pentru clienti institutionali, cum sunt companii de management, fonduri de pensii si asiguratori.

KBC Securities este singura casa de brokeraj din Belgia care ofera, prin sistemul informatic Bolero, posibilitatea de a incheia tranzactii on-line la bursele de valori din Varsovia si Praga si de a tranzactiona off-line la Budapesta si Bratislava. De asemenea, KBC acorda consultanta pentru companiile belgiene care sunt interesate de achizitii sau fuziuni in Europa Centrala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri