Analistii grupului bancar Unicredit estimeaza, pentru finele anului, un curs de 3,45 lei/euro si o inflatie anuala de 4,7%, iar produsul intern brut (PIB) al Romaniei va inregistra o crestere de 7,4% in 2006, potrivit unui raport publicat de institutia financiara.

Prognoza anterioara a Unicredit, publicata in urma cu doua saptamani, estima cresterea PIB la 7,2% pentru acest an. Revizuirea vine ca urmare a publicarii, de catre Institutul National de Statistica (INS), a PIB-ului pe trimestrul al treilea, care a crescut cu 8,3% raportat la acelasi interval din 2005. "inca o data, consumul sectorului privat si investitiile au inregistrat un salt semnificativ, pe fondul unor investitii straine considerabile si a lucrarilor de reconstructie", se arata in raport, potrivit NewsIn.

Raportul semnaleaza adancirea deficitului comercial, la finele lunii octombrie, pana la 12,1% din PIB-ul estimat pentru intregul an.

Pentru anii viitori, analistii Unicredit se asteapta la continuarea presiunilor de apreciere a cursului leului, care va atinge un curs de 3,42 lei/euro la sfarsitul lui 2007 si 2008. "Totusi, o volatilitate mai mare ar putea aparea in perioada urmatoare, mai ales ca urmare a unei schimbari a perceptiei inverstitorilor fata de regiune si a unor ingrijorari legate de instabilitatea politica ", se mentioneaza in studiul Unicredit.

"In 2008, perspectiva pe termen lung a adoptarii euro (estimata pentru 2012-2014) ar putea rezulta intr-o oarecare stabilizare a cursului de schimb, care ar duce la un curs de final de an estimat la 3,42 lei/euro", se mai arata in studiu.

Pentru urmatorii doi ani, analistii Unicredit isi pastreaza prognozele anterioare cu privire la cresterea economica si la inflatie. Astfel, in 2007, PIB-ul Romaniei va creste cu 5,7% fata de anul acesta, iar inflatia de sfarsit de an va fi de 4,7%, la fel ca la finele lui 2006, in timp ce in 2008, cresterea economica va incetini la 5,4% pe an, iar inflatia anuala va cobori la 4%, estimeaza analistii grupului Unicredit.