Leul s-a depreciat, miercuri, 31 octombrie, in fata euro si a dolarului, cea mai importanta pierdere inregistrand-o, din nou, in raport cu moneda americana, din cauza aprecieri acesteia pe plan international. In schimb, moneda nationala a crescut usor in raport cu francul elvetian.

Pentru euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de 4,6668 lei/euro, in urcare cu 0,03 bani (0,01%), de la 4,6665 lei/euro cat a fost marti.

Curs BNR pentru dolar: leul, tot mai depreciat in raport cu dolarul

Pentru dolarul american, BNR a calculat un curs de 4,1141 lei/dolar, cu 0,61 bani (0,15%) peste cotatia din sedinta anterioara, respectiv 4,1080 lei/dolar. Astfel, dolarul a ajuns la cel mai ridicat nivel in raport cu leul romanesc din data de 21 iunie 2017 (in urma cu un an si patru luni), cand a fost cotat la 4,1287 lei/dolar.

Evolutia dolarului american in raport cu moneda romaneasca este influentata direct de cotatia acestuia fata de euro pe plan international. Astfel, paritatea dolar/leu pe piata romaneasca se calculeaza in functie de raportul euro/dolar pe piata externa. Avand in vedere ca paritatea euro/dolar a scazut, marti, pana in jurul valorii de 1,135 dolari/euro, moneda americana s-a apreciat si in raport cu leul romanesc.

Pentru francul elvetian, de interes pentru debitorii care au in derulare credite in aceasta moneda, BNR a publicat un curs de 4,0910 lei/franc, in scadere fata de sedinta anterioara, cand s-a situat la 4,0986 lei/franc.

Cum a evoluat cursul euro in regiune

Comparativ cu monedele din regiune, leul nu a avut o evolutie total diferita. Atat coroana ceha, cat si zlotul polonez s-au depreciat, miercuri, fata de moneda unica europeana. In schimb, forintul unguresc era pe crestere.

La jumatatea sedintei de tranzactionare, coroana ceha se deprecia la limita, cu 0,01%, in timp ce zlotul polonez pierdea 0,03%. In schimb, forintul unguresc inregistra un avans de 0,05% in raport cu euro.

Pentru perioada urmatoare, analistii romani, reuniti in cadrul CFA Romania, anticipeaza o depreciere a leului in raport cu euro. Valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6999 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7358 lei/euro.

Citeste si:
Banca Centrala a inrautatit estimarile privind evolutia inflatiei
Banca Centrala Europeana a...

Sursa foto: By Billion Photos / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Isarescu: Este o exagerare sa zici ca ''leul e in fundul prapastiei"