Leul s-a depreciat, usor, in fata monedei unice europene in sedinta de marti, insa a recuperat ceva din terenul pierdut in raport cu dolarul american. In regiune, monedele vecine au evoluat mixt.

Pentru moneda unica europeana, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat marti, 6 noiembrie, un curs de 4,6640 lei/euro, in urcare cu 0,28 bani (0,06%), de la 4,6612 lei/euro cat a fost in sedinta anterioara.

Curs BNR pentru dolar: leul se intareste in raport cu moneda americana

Pentru dolarul american, BNR a anuntat un curs de 4,0905 lei/dolar, cu 0,47 bani (0,11%) sub cotatia din sedinta anterioara, respectiv 4,0952 lei/dolar. Cursul dolarului se mentine, asadar, sub pragul de 4,1 lei/dolar, dupa ce a depsit acest nivel de mai multe ori in ultimele saptamani, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimul an si patru luni.

Pe piata romaneasca, dolarul american este cotat indirect, prin intermediul paritatii euro/dolar stabilite pe pietele internationale. Astfel, datorita deprecierii dolarului in fata monedei unice europene (cotatia a trecut, din nou, de 1,14 dolari/euro, dupa ce scazuse sub acest nivel), leul s-a intarit in raport cu dolarul.

Francul elvetian, de interes pentru clientii bancilor care au in derulare imprumuturi in aceasta moneda, a scazut si el in raport cu leul la cursul BNR. Pentru aceasta moneda, Banca Nationala a publicat marti un curs de 4,0718 lei/franc, in scadere fata de sedinta anterioara, cand s-a situat la 4,0771 lei/franc.

Cum a evoluat cursul euro in regiune

Fata de monedele din regiune, leul romanesc a avut o evolutie oarecum similara. Coroana ceha si zlotul polonez s-au depreciat in raport cu euro, ca si leul. In schimb, forintul unguresc a crescut usor, in sedinta de marti, fata de moneda unica europeana.

Asadar, la jumatatea sedintei de tranzactionare, coroana ceha se deprecia cu 0,13% in raport cu moneda unica europeana, in timp ce zlotul polonez pierdea doar aproximativ 0,05% din valoare. Pe de alta parte, forintul unguresc marca, in aceeasi perioada, un castig firav, de doar 0,03% in fata euro.

Pentru perioada urmatoare, analistii se asteapta ca trendul de depreciere a leului in raport cu euro sa continue. Membrii CFA Romania anticipeaza, pentru orizontul de 6 luni, o valoarea medie a cursului de 4,6999 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7358 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri