Neajunsurile constate de Consiliul Concurentei in urma unei anchete pe piata bancara de retail: refinantarea nu reprezinta o solutie viabila pentru clientii cu credite ipotecare, inca nu exista un site de comparare a ofertelor bancare, desi legislatia impune, iar mobilitatea conturilor ramane scazuta. Pe de alta parte, clientii persoane fizice ar putea beneficia de oferte mai favorabile odata cu aparitia fintech-urilor. Insa legislatia care permite infiintarea acestor entitati intarzie cu mult peste termen!

“Refinantarea creditelor la o alta banca decat cea care a acordat creditul aduce beneficii clientilor si stimuleaza concurenta intre banci. Ancheta sectoriala pe piata serviciilor bancare de retail, derulata de Consiliul Concurentei, arata ca persoanele care vor sa isi refinanteze creditele la alte banci pentru a a avea costuri mai mici intampina greutati, mai ales la cazul creditelor ipotecare, in conditiile in care valoarea actuala a ipotecii a scazut sub valoarea initiala”, constata Consiliul Concurentei.

Refinantarea ipotecarelor, cu garantia statului!

In aceste conditii, Autoritatea propune ca pentru partea de garantie ramasa neacoperita sa se implice statul, prin intermediul unuia sau mai multor fonduri de garantare, astfel incat persoanele fizice, care nu au restante la plata, sa isi poata refinanta creditul la o alta banca.

Analiza Autoritatii de Concurenta a mai evidentiat faptul ca, desi anul trecut a intrat in vigoare legea care transpune Directiva europeana ce permite mutarea conturilor de plati de la o banca la alta pentru persoane fizice, foarte putini clienti au apelat la aceasta facilitate/procedura, intrucat avantajele sale pentru consumator nu au fost suficient promovate. Potrivit Autoritatii, mobilitatea scazuta a clientilor afecteaza concurenta in sectorul bancar.

Constatarea are la baza un sondaj derulat de Consiliul Concurentei in perioada iunie – septembrie 2018, privind perceptia consumatorilor asupra serviciilor bancare de retail. Conform acestui sondaj, 56% dintre persoanele fizice, 74% PFA-urile si 61% dintre IMM-urile participante, nu au schimbat niciodata banca principala.

De asemenea, aproape jumatate dintre respondenti (persoane fizice, PFA si IMM-uri) considera ca toate ofertele bancilor sunt la fel.

Sondajul a vizat trei categorii de clienti: persoane fizice (900 respondenti), persoane fizice autorizate (901 respondenti) si IMM-uri (902 respondenti) atat din mediul urban, cat si mediul rural.

Eroarea maxima de esantionare pentru fiecare sub-esantion realizat, in parte, la un nivel de incredere de 95%, a fost de: persoane fizice: +/- 3,27%, persoane fizice autorizate: +/- 3,27%, IMM-uri: +/- 3,26%.

In acelasi timp, Consiliul Concurentei recomanda elaborarea si implementarea unei proceduri similare de mobilitate si pentru persoane fizice autorizate si IMM-uri.

Dsei exista o lege, nu avem inca un site de comparare a produselor bancare

Pe de alta parte, Consiliul Concurentei a constatat ca nu este functional, inca, un site de comparare a ofertelor bancare, desi legislatia in domeniu obliga Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sa puna la dispozitia consumatorilor un astfel de site, cu acces gratuit, unde sunt comparate comisioanele percepute de catre prestatorii de servicii de plata.

Site-urile de comparare pot conduce la stimularea concurentei intre banci/institutii financiare nebancare. Ca urmare, Autoritatea de Concurenta recomanda stabilirea de catre banci/IFN-uri si site-urile de comparare a unui format de raportare a informatiilor referitoare la cele mai utilizate tipuri de produse si servicii bancare, care sa permita preluarea automata a datelor si o informare corecta, precisa, si in timp real, a consumatorilor.

“De asemenea, este important sa fie pus la punct un mecanism prin care siteurile de comparare sa fie notificate cu privire la actualizarea ofertelor bancilor/IFN-urilor, astfel incat informatiile sa fie preluate rapid si afisate prompt de site-urile de comparare in beneficiul consumatorilor”, se mai arata in comunicatul citat.

In plus, Consiliul Concurentei considera ca promovarea site-urilor de comparare a ofertelor poate fi realizata si cu sprijinul asociatiilor/organizatiilor de protectie a consumatorilor prin diverse forme (de ex: publicarea unui link care sa directioneze consumatorul catre aceste site-uri pe site-ul acestor asociatii).

Concurenta este cheia, dar se lasa asteptata

Totodata, Autoritatea de Concurenta subliniaza faptul ca Directiva privind Serviciile de Plata (Revised Payment Service Directive), care deschide piata catre noi actori (de ex: fintech-uri), inca nu a fost transpusa in legislatia romaneasca, desi termenul era ianuarie 2018. Aceasta Directiva ar trebui sa intensifice concurenta pe piata serviciilor de plati.

“In urma transpunerii acestei directive, se va modifica fundamental modul de realizare a operatiunilor de plata si de accesare a informatiilor cu privire la conturi, iar clientii vor putea alege furnizori mai mici de servicii pentru toate nevoile lor financiare, ceea ce va genera o schimbare a preferintelor si a asteptarilor consumatorilor. Principalul avantaj al dezvoltarii companiilor din domeniul fintech il reprezinta intensificarea concurentei in sectorul financiar si scaderea comisioanelor”, puncteaza Consiliul Concurentei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri