Economia Romaniei incetineste anul acesta, insa va accelera, din nou, peste ritmul potential in 2019. Printre sursele de riscuri pentru perioada urmatoare, membrii Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) mentioneaza rectificarea bugetara pe acest an, bugetul pe 2019 si majorarile de salarii in sectorul public.

Cresterea economica va incetini in 2018, insa mai putin decat se anticipa anterior, sustin reprezentantii BNR in minuta emisa in urma celei mai recente sedinte de politica monetara. Totodata, si dinamica venitului disponibil real al populatiei va decelera, insa mai modest decat se estima anterior.

“Din perspectiva celor mai recente evolutii relevante, s-a apreciat ca cererea de consum privat a redevenit in trimestrul III motorul cresterii economice, dar a continuat sa fie si un determinant al incetinirii acesteia. In schimb, formarea bruta de capital fix este posibil sa-si fi sporit contributia negativa la dinamica PIB, ca, de altfel, si exportul net, data fiind reaccelerarea cresterii anuale a importurilor de bunuri in iulie-august, concomitent cu scaderea dinamicii exporturilor”, se mentioneaza in documentul citat.

In acest context, BNR se declara preocupata de cresterea deficitului de cont curent, concomitent cu scaderea gradului de acoperire a acestuia prin investitii straine directe si transferuri de capital.

Efecte nefaste in lant ale politicii de investitii publice

Membrii CA al BNR mentioneaza, in contextul investitiilor deficitare, contractia ampla suferita de volumul lucrarilor de constructii in primele opt luni ale anului, absorbtia sub nivelul programat a fondurilor europene si structura cheltuielilor bugetare tot mai defavorabila investitiilor publice.

Nici perioada care urmeaza nu este scutita de tensiuni, economia fiind prinsa intre conditiile de piata si ambitiile autoritatilor.

“In opinia membrilor Consiliului, conditiile tensionate de pe piata muncii, precum si conduita politicii fiscale si a celei de venituri continua sa fie surse de riscuri, cel putin in viitorul apropiat, date fiind mai ales caracteristicile executiei bugetare din primele trei trimestre ale anului, precum si incertitudinile circumscrise preconizatei rectificari bugetare si programului bugetar al anului 2019, dar si potentialelor majorari viitoare aplicate salariilor in sectorul public, dar si altor venituri”, avertizeaza conducerea BNR.

Populatia mizeaza pe cresterea veniturilor, dar aceasta ramane incerta

In aceste conditii, oficialii BNR se astepata ca, in 2019, consumul populatiei sa redevina motorul economiei (acesta ar putea fi devansat de variatia stocurilor in 2018).

“S-a notat ca, pe orizontul scurt de timp, este de asteptat ca cererea de consum sa fie sustinuta de sentimentul de incredere a populatiei si de dinamica venitului disponibil real – reflectand inclusiv nivelurile in scadere ale ratei anuale a inflatiei –, al caror comportament viitor continua sa fie totusi incert”, se subliniaza in minuta sedintei de politica monetara.

Cel putin in privinta inflatiei de baza (CORE2, care nu include preturile administrate si pe cele volatile), membrii Consiliului estimeaza ca, dupa o scadere la 2,5% in decembrie 2018, aceasta va reveni pe crestere incepand cu primul trimestru din 2019, iar dinamica ei anuala va urca pana la 3,3% la finele orizontului prognozei (sfarsitul anului 2020) din cauza pozitiei ciclice a economiei, anticipatiile inflationiste pe termen scurt si preturilormarfurilor de import.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri