Romania nu exista pe harta mondiala realizata in functie de gradul de digitalizare a administratiei fiscale. Tarile prezente pe aceasta harta au scoruri de la 1 la 5 in functie de nivelul de maturitate digitala. Tara noastra nu se incadreaza nici macar la nivelul minim. Din aceasta cauza avem cel mai ridicat deficit de colectare la TVA din Europa, de 35,9%. Asta inseamna ca pierdem 6 miliarde de euro anual din necolectarea acestei taxe. De ce tarile vecine au reusit sa reduca evaziunea pe TVA si noi nu?

La nivel european, autoritatile fiscale aleg calea digitalizarii, ceea ce conduce in mod constant la o scadere in decalajul de colectare a TVA. Contribuabilii trebuie sa se alinieze acestei tendinte si sa accepte drumul digitalizarii pentru a asigura continuarea activitatilor lor economice si conformitatea cu cerintele, pe termen lung, sustine Ana Maria Domsa, Partener Asociat EY Romania.

“Cum este posibil ca un numar relativ mare de state membre UE sa se indrepte in directia buna, in timp ce Romania lupta din greu cu exercitiul de colectare a TVA? Care este secretul lor, avand in vedere ca masurile aplicate de catre autoritatile fiscale romane, inclusiv aceea de a reduce cota de TVA de la 24% la 19%, nu au avut impactul asteptat asupra procentajului de colectare a TVA in Romania?”, se intreaba reprezentanta EY.

Masuri ineficiente si insuficiente

Pana acum, Romania a implementat facturarea electronica ca o masura optionala si a reusit sa treaca la depunerea electronica a declaratiilor de TVA agregate, depunerea in format fizic nemaifiind acceptata. Aceasta masura, insa, nu este suficienta nici macar pentru a plasa Romania la primul nivel pe harta digitalizarii.

“Declaratiile de TVA in forma agregata pe tipuri de operatiuni, pe care contribuabilii romani le depun in format electronic in Romania, nu reprezinta o forma de raportare fiscala digitala. Raportarea digitala presupune transmiterea catre autoritatile fiscale a informatiilor aferente operatiunilor desfasurate de o companie, detaliate pana la nivelul unei facturi (tranzactie cu tranzactie), fie periodic – de exemplu lunar, fie in timp real”, a subliniat Ana Maria Domsa.

Asadar, in vederea imbunatatirii procesului de colectare a veniturilor din TVA, autoritatile fiscale romane trebuie sa se alinieze cu tendintele globale si sa investeasca masiv in solutii digitale. Pe termen lung, aceste masuri vor genera atat procese de raportare mai eficiente, cat si o scadere a costurilor de raportare si a costurilor aferente inspectiilor fiscale in domeniul TVA, mai spune expertul EY.

In opinia sa, formularul extins 394, introdus in septembrie 2016, care s-a dovedit a fi o povara extraordinara pentru contribuabili, ar trebui eliminat. O alternativa mult mai eficienta ar putea fi depunerea unor jurnale in format electronic standard.

Beneficiile digitalizarii: si pentru firme, si pentru stat

“Drept urmare, consideram ca introducerea unei metode de raportare digitala in domeniul TVA, precum SAF-T (Fisierul Standard de Audit pentru Taxe al UE), ar ajuta autoritatile fiscale romane in colectarea TVA, in limitarea fraudei si in derularea unei inspectii fiscale de TVA mai eficiente. In mod egal, pentru contribuabilii romani, ar conduce, pe termen lung, la mai putin timp consumat pentru activitatile de raportare, la verificari mai eficiente, mai putine erori manuale, un control mai bun al activitatilor de raportare a TVA si, in consecinta, a functiei de TVA, a mai spus Ana-Maria Domsa.

Comisia Europeana a publicat recent un studiu privind estimarile decalajului de TVA aferent anului 2016, inregistrat de catre statele membre UE, Romania iesind in evidenta, din nou, prin lipsa de rezultate in colectarea taxei, cu un decalaj de TVA de 35,88%.

Mai concret, autoritatile fiscale romane nu au reusit sa colecteze aproximativ 36% din TVA care ar fi putut fi colectata, in timp ce vecinii nostri, Bulgaria (13,5%) si Ungaria (13,3%), inregistreaza progrese vizibile in privinta reducerii procentului decalajului de TVA in tarile lor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri