Respingerea fuziunii dintre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) va duce la o concurenta intre cele doua institutii ale pietei de capital din Romania, sunt de parere majoritatea actorilor din piata, arata NewsIn.

„Aparitia concurentei intre piete are efecte atat pozitive, cat si negative pentru investitori, insa este greu de precizat in acest moment care vor fi predominante”, sustine Alin Brendea, vicepresedintele casei de brokeraj Prime Transaction.

„Fuziunea dintre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu ar fi reprezentat continuarea drumului de consolidare a pietei de capital romanesti, inceput prin fuziunea BVB-Rasdaq; de altfel, consolidarea pietelor financiare reprezinta o tendinta puternica manifestata in ultima perioada la nivel global”, spune Razvan Pasol, presedintele casei de brokeraj Intercapital Invest.

Cele doua burse vor fi nevoite, acum, in perspectiva apropiatei aderari la Uniunea Europeana, sa isi diversifice oferta de produse pentru a putea face fata concurentei cu bursele europene, proces pe care fiecare dintre ele deja l-a inceput.

Ideea fuziunii dintre BVB si BMFMS a aparut in 2003 si a fost descrisa in "Strategia de dezvoltare a pietei bursiere din Romania" adoptata de comunitatea brokerilor. Unul dintre obiectivele propuse atunci a fost dezvoltarea mai rapida a segmentului de piata dedicat instrumentelor financiare derivate, pentru ca la momentul integrarii in UE institutiile pietei de capital din Romania sa fie pregatite sa faca fata competitiei si provocarilor generate de operarea pe o piata unica a serviciilor financiare. Proiectul de fuziune dintre cele doua Burse a fost un proces indelung tergiversat. in luna octombrie, compania Ernst&Young a finalizat evaluarile celor doua institutii, in baza rezultatelor financiare obtinute la sfarsitul lunii aprilie.

Mariajul BVB cu piata monetara din Sibiu, deceptia anului pe piata de capital