Banca Europeana de Investitii (BEI) confirma deficitul semnificativ de investitii din Romania. Desi am inregistrat crestere economica puternica in ultimii ani, investitiile publice si private rama cu 30% sub nivelul celor din 2008 si cele mai reduse din UE. Care este explicatia? Incertitudinea in ceea ce priveste viitorul, reglementarile privind intreprinderile si piata muncii, infrastructura de transport deficitara si lipsa fortei de munca reprezinta principalele bariere in calea investitiilor, spun expertii BEI.

Datele provin din sondajul anual al Grupului BEI privind investitiile (EIBIS), prezentat la Bucuresti de Debora Revoltella, directorul Departamentului economic al BEI.

“Activitatea de investitii din Romania ramane una dintre cele mai scazute din UE: doar 68% dintre firme au investit in ultimul exercitiu financiar, comparativ cu 87% la nivelul UE”, spun specialistii bancii europene. In opinia lor, intelegerea constrangerilor privind investitiile este cruciala pentru ca Romania sa-si continue drumul spre convergenta economica.

De ce sunt firmele reticente cand vine vorba de investitii?

Aceste constrangeri, identificate de BEI, sunt legate de incertitudinea in ceea ce priveste viitorul si de reglementarile privind intreprinderile si piata muncii. In plus, lipsa infrastructurii de transport adecvate reprezinta un obstacol mai mare pentru firmele romanesti comparativ cu intreprinderile similare din UE. Gasirea de forta de munca avand calificari adecvate este o problema cu care se confrunta in special intreprinderile inovatoare.

Sondajul Grupului BEI furnizeaza, in cazul Romaniei, date unice privind activitatea de investitii a firmelor romanesti, planurile acestora, precum si opinii cu privire la elementele care franeaza investitiile.

“EIBIS arata ca deficitul de investitii perceput – exprimand ponderea firmelor care nu au investit suficient in ultimii ani – se situeaza peste nivelul UE (20% fata de 16%). Acest fapt confirma rata scazuta a investitiilor la nivel macroeconomic si o calitate semnificativ mai slaba a activelor. Ponderea medie a masinilor, utilajelor si echipamentelor bazate pe tehnologie de varf este una dintre cele mai scazute din UE, o pondere scazuta avand si parcul imobiliar eficient din punct de vedere energetic”, se subliniaza in documentul BEI.

Totodata, specialistii bancii europene atrag atentia asupra faptului ca directionarea cheltuielilor publice preponderent catre consum a reprezentat unul din principalii factori care au franat investitiile publice si sugereaza autoritatilor din Romania sa remedieze acest aspect.

Daca nu constientizam greselile, nu avem sanse de redresare

“In urma unei perioade post-criza prelungite, cu investitii de capital public si privat situate cu 30% sub nivelul celor din 2008, cresterea investitiilor a inregistrat un ritm pozitiv in 2017, prognozele fiind de asemenea imbunatatite. Tendinta de a acorda prioritate consumului in ceea ce priveste cheltuiala publica si gradul de indatorare relativ ridicat al corporatiilor in plan privat au constituit principalii factori care au impiedicat redresarea investitiilor pana anul trecut. Intelegerea motivelor care au stat la baza procesului lent si neuniform de redresare a investitiilor in ultimul deceniu este elementul cheie pentru definirea unor interventii de politica adecvate cu scopul de a confirma si a beneficia de o tendinta pozitiva”, mai spun expertii BEI.

In privinta firmelor, investitiile acestora raman axate pe inlocuire si orientate catre active corporale, in timp ce investitiile in active necorporale se situeaza mult sub nivelul UE (25% fata de 36%). O analiza mai atenta a activitatii de inovare a firmelor din Romania arata ca majoritatea firmelor inovatoare se bazeaza mai degraba pe adoptarea de solutii decat pe dezvoltarea acestora. „In ansamblu, aceasta situatie evidentiaza nevoia de a se intreprinde mai mult in acest domeniu si de a sprijini o tranzitie catre o crestere axata in mai mare masura pe inovare in Romania”, este de parere Debora Revoltella.

In plus, circa 12% dintre firme se confrunta cu constrangeri privind finantarea, iar dependenta de sursele de finantare interna ramane ridicata. Accesul la finantare constituie o problema mai mare in Romania decat in alte tari UE, iar firmele inovatoare, din domeniul tehnologiilor avansate, se confrunta cu dificultati si mai mari in obtinerea de finantare externa.

Sondajul a fost realizat prin interviuri cu 475 de firme din Romania in perioada aprilie-august 2018. Sondajul face parte din Sondajul anual al Grupului BEI privind investitiile si finantarea investitiilor (EIBIS), un sondaj la nivelul UE in randul a 12 500 de firme, care culege informatii cantitative despre activitatile de investitii din IMM-uri si intreprinderi mai mari, despre cerintele de finantare si dificultatile cu care se confrunta acestea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri