Moneda nationala incepe saptamana in usoara depreciere fata de euro, dupa inchiderea in crestere de vinerea trecuta, dar isi continua aprecierea in raport cu dolarul american.

Pentru moneda unica europeana, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat, luni, 10 decembrie, un curs de 4,6495 lei/euro, in crestere cu 0,15 bani (0,03%) de la 4,6480 lei/euro cat a fost in sedinta anterioara.

Curs BNR pentru dolar: leul revine pe apreciere

In schimb, pentru dolar, cotatia a continuat sa scada prin prisma deprecierii monedei americane in raport cu euro pe pietele financiare internationale. Astfel, BNR a calculat un curs de 4,0769 lei/dolar, in scadere cu 1,27 bani (0,31%), de la 4,0896 lei/dolar inregistrat in ultima sedinta a saptamanii trecute.

Dolarul american nu este cotat direct pe piata de la Bucuresti, ci prin intermediul paritatii euro/dolar, care a urcat luni peste pragul de 1,14 dolari/euro, astfel ca deprecierea dolarului pe plan extern s-a reflectat si in evolutia raportului dolar/leu pe piata interna.

Francul elvetian, urmarit de cei cu credite in aceasta moneda, a fost cotat, luni, de Banca Nationala in urcare fata de sedinta anterioara, la valoarea de 4,1190 lei/franc, de la 4,1136 lei/franc la finalul saptamanii trecute.

Cursul euro in regiune - coroana ceha si forintul se intaresc

In regiune, doar zlotul polonez a evoluat in aceeasi directie cu leul romanesc, in sensul deprecierii in raport cu moneda unica europeana. In schimb, coroana ceha si forintul unguresc s-au apreciat fata de euro.

Astfel, la jumatatea sedintei de tranzactionare de luni, zlotul polonez marca o depreciere fata de euro de 0,03%, in timp ce forintul unguresc se aprecia in raport cu euro in aceeasi masura. In schimb, coroana ceha era, in aceeasi perioada, in urcare fata de moneda unica europeana cu 0,09%.

Leul romanesc s-a dovedit stabil in ultima perioada, desi analistii economico-financiari sustine de ceva vreme ca moneda nationala se afla sub presiune de depreciere in special din cauza deficitului de cont curent in crestere accentuata. Acestia explica stabilitatea leului prin interventiile Bancii Nationale a Romaniei care protejeaza leul pentru ca o depreciere ampla ar pune paie pe focul inflatiei.

Pentru orizontul de timp de 6 luni, membrii CFA Romania anticipeaza un curs de 4,7087 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7526 lei/euro.

Citeste si:
Curs valutar BNR astazi, 8 mai: leul revine pe crestere firava
Curs valutar BNR astazi, 8...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Curs valutar BNR astazi, 9 mai: leul se depreciaza din nou