Valoarea schimburilor in prima zi de tranzactionare a anului a fost de 28 de milioane de euro, mai mult decat dublu fata de media anului trecut. SIF-urile au fost vedetele sedintei in ceea ce priveste cresterile. Indicele BET, care urmareste cele mai lichide zece titluri, a avansat ieri cu 4,96%.

Majoritatea specialistilor se asteptau la o crestere puternica in prima zi ca efect al aderarii la Uniunea Europeana, dar si datorita trendului ascendent inregistrat in ultimii ani in luna ianuarie. Insa daca facem o paralela cu evolutia Bursei de la Sofia, observam ca lucrurile nu sunt atat de evidente.

"Efectul lunii ianuarie se manifesta din nou pe bursa, asa cum s-a intamplat de fiecare data in ultimii cativa ani. Argumentul integrarii in Uniunea Europeana explica doar in parte cresterile de 7 pana la 10% pe unii emitenti de la Bucuresti, in conditiile in care indicele pietei de la Sofia a urcat cu mai putin de 2% in prima zi de tranzactionare. Probabil ne asteapta un nou an cu o volatilitate pronuntata pe BVB", a declarat pentru Wall-Street Cristian Tudorescu - Senior Analyst Vanguard.

Indicele general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), BET-C, si indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI, au avansat cu 5% si, respectiv, 8,6% in prima sedinta a acestui an si au atins noi maxime absolute.

Brokerii se asteapta ca trendul sa se pastreze si pentru sfarsitul acestei saptamani, cu toate acestea se estimeaza ca cresterile nu vor mai fi la fel de spectaculoase ca in prima zi.

Castigul intr-o zi la Bursa, cat tot anul la banca

Castigurile de ieri ale investitorilor de pe Bursa sunt echivalente cu dobanda pe care un depozit bancar o aduce la 12 luni, cu plata dobanzii la scadenta.

Valoarea tranzactiilor din prima sedinta a lui 2007 a fost u 141% mai mare decat media schimburilor din 2006. "Prima sedinta a anului a fost dominata de cumparatori, in perioada cat Bursa a fost oprita acumulandu-se ordine de cumparare, ceea ce a determinat cresteri peste asteptari la majoritatea titlurilor listate", a comentat, citat de NewsIn, vicepresedintele casei de brokeraj Prima Transaction, Alin Brendea.

Explozie la Bursa in prima zi