Deprecierea leului este tot mai accelerata. In sedinta de miercuri, moneda nationala a scazut in fata euro si in mod special in raport cu dolarul american, continuand, astfel, tendinta demarata in urma cu cateva zile. La cat a ajuns cursul?

Pentru moneda europeana, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, miercuri, 12 decembrie, la 4,6605 lei/euro, mai mare cu 0,77 bani (0,17%) fata de sedinta anterioara, cand s-a situat la 4,6528 lei/euro.

Curs BNR pentru dolar: leul scade puternic

Moneda americana a urcat, din nou, semnificativ miercuri in raport cu leul romanesc, pe fondul aprecierii dolarului in fata euro pe plan international. Astfel, BNR a calculat un curs de 4,1120 lei/dolar, in crestere cu 2,47 bani (0,60%), de la 4,0873 lei/dolar cat a fost in sedinta anterioara.

Evolutia raportului dolar/leu este influentata in mod direct de cotatia raportului euro/dolar pe plan extern. Practic, raportul nu se calculeaza direct pe piata de la Bucuresti, ci prin intermediul monedei unice europene. In sedinta de miercuri, dolarul s-a apreciat fata de moneda europeana, pana aproape de 1,13 dolari/euro, drept pentru care moneda americana a crescut si fata de leul romanesc.

In schimb, francul elvetian sa cazit, usor, miercuri in raport cu leul romanesc, astfel ca Banca Nationala a calculat un curs de in scadere la 4,1368 lei/franc, de la 4,1373 lei/franc, cat a fost in ziua anterioara.

Cursul euro in regiune - doar forintul creste

In regiune, doar forintul unguresc a reusit sa se aprecieze in raport cu moneda unica europeana, in timp ce celelalte monede au urmat trendul leului, de depreciere fata de euro, insa mult mai redusa decat in cazul monedei noastre.

Astfel, coroana ceha inregistra, la jumatatea sedintei de tranzactionare, o depreciere de 0,09% in raport cu euro, iar zlotul polonez pierdea doar 0,02% din valoare fata de moneda europeana.

In schimb, forintul unguresc crestea, in acel moment, cu 0,09% comparativ cu euro.

In ciuda deprecierii din ultimele zile, leul este, totusi, o moneda extrem de stabila avand in vedere dezechilibrele macroeconomice semnalate de majoritatea analistilor, in special pe cel legat de deficitul extern, care creste alarmant din cauza politicilor economice de stimulare a consumului si de defavorizare a productiei. In acest fel, marfurile cerute de romani nu se pot produce pe plan intern decat in foarte mica masura, iar diferenta se importa. Cand importurile nu sunt acoperite de exporturi sau de alte intrari de valuta (cum este in cazul Romaniei), creste presiunea de depreciere a monedei nationale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri