Noul proiect de Ordonanta de Urgenta ce are in vedere aplicarea mai multor schimbari de ordin fiscal in diverse sectoare, publicat marti in dezbatere publica ar putea duce la disparitia Pilonului II de pensii, este de parere Dragos Neacsu, CEO al Erste Asset Management si membru in Consiliul Director al RBL.

Prezentarea in spatiul public a acestui proiect de Ordonanta de Urgenta a produs deja efecte negative asupra celor 7 fonduri de pensii Pilon II care administreaza banii a peste 7 milioane de romani, fonduri ce reprezinta cel mai important investitor institutional din piata de capital romanesc.

Urmarile s-au consemnat in scaderile de peste 10% a principalilor indici bursieri, ceea ce inseamna, conform precizarilor facute de reprezentantul RBL, pierderi de peste 300 de milioane de euro, bani ai romanilor care contribuie la fondurile de pensii private obligatorii.

“Au fost afectate contracte sociale care ar trebui sa fie imuabile pe un ciclu de viata, asa cum este Pilonul II de pensii. Ar fi trebuit ca aceasta reforma structurala care este cel mai bun lucru care s-a intamplat in Romania in ultimii 10 ani sa fie aparat de toate guvernele indiferent de culoarea lor politica si indiferent de forma in care se construiesc majoritatile parlamentare. Pilonul II de pensii este reperul constructiei unui comportament financiar sanatos si nu numai, a unui comportament economic sanatos al populatiei in contextul in care avem toate datele demografice care ne sunt impotriva si trebuie sa construim comportamente sanatoase” a declarat Dragos Neacsu in cadrul unei conferinte de presa sustinute de catre Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei.

Daca va trece Ordonanta de Urgenta, in 2019 s-ar putea sa nu mai vorbim despre Pilonul II de pensii

La peste 10 ani de la infiintarea Pilonului II de pensii, 20 mai 2008, acesta ar putea disparea, este de parere reprezentantul RBL, in cazul in care guvernantii vor merge mai departe cu aprobarea proiectului de Ordonanta de Urgenta in forma actuala.

”Daca va fi formalizat acest proiect de Ordonanta de Urgenta, Pilonul II de pensii se va distruge in cateva trimestre. In 2019 nu vom mai putea vorbi despre acest pilon care a produs efecte pozitive pentru 7 milioane de romani in ultimii 10 ani. Practic, in momentul in care ne apropiem de preluarea mandatului de presedintie a Consiliului Europei renuntam la una dintre putinele masuri de bune practici pe care le avem de oferit Europei. Sa renuntam la acest lucru doar pentru a acoperi niste gauri de final de an este un pret mult prea mare si il vom plati pentru foarte multi ani de acum incolo. Stop OUG!", a concluzionat Neacsu.

Conform proiectului de Ordonanta de Urgenta prezentat de ministrul Finantalor Eugen Teodorovici, Pilonul II de pensii va deveni optional pentru cei care au cotizat cel putin 5 ani. Dincolo de Pilonul II de pensii, Neacsu considera ca urmarile acestei Ordonante de Urgenta vor fi resimtite puternic de catre cetateni.

“Acest proiect de Ordonanta de Urgenta reprezinta o a doua revolutie fiscala a actualei guvernari. Daca va fi aprobata, ea va afecta in primul rand cetatenii, deoarece companiile mari care sunt in sectoare precum cel al energiei, telecom sau in zona sistemului bancar si non-bancar au posibilitatea, si au mai facut-o si in alte imprejurari, de a transfera aceste costuri catre consumatorul final care este cetateanul platitor de taxe. Ei vor fi cei care vor achita in cele din urma, indiferent de natura contractelor pe care le au semnate pentru diferite servicii, un cost marit", adauga Dragos Neacsu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri