Leul incepe anul 2019 in scadere fata de principalele valute, continuand, astfel, trendul de pe finalul anului trecut. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat joi, 3 ianuarie 2019, un curs de 4,6656 lei/euro, peste cel din ultima zi bancara a anului trecut, respectiv 4,6639 lei/euro.

Astfel, comparativ cu sedinta precedenta, leul s-a depreciat in fata euro cu 0,17 bani (0,12%), pana la cursul oficial de 4,6656 lei/euro.

Curs BNR pentru dolar: crestere semnificativa fata de leu

O depreciere semnificativa a inregistrat leul in fata dolarului american in prima sedinta a pietei valutare din acest an. Moneda nationala a pierdut, in 3 ianuarie, 2,8 bani (0,69%) in raport cu dolarul, pana la un curs de 4,1016 lei/dolar, in crestere de la 4,0736 lei/dolar in ultima zi din 2018.

Moneda americana este cotata indirect pe piata valutara din Romania, prin intermediul euro. Astfel ca deprecierea leului fata de dolar este cauzata de scaderea euro in raport cu moneda americana pe plan international. Raportul dintre cele doua valutea a scazut, joi, in jur de 1,135 dolari/euro, dupa ce, in sedinta precedenta, s-a mentinut peste valoarea de 1,14 dolari/euro.

Fracul elvetian, de interes pentru debitorii care au de platit rate pentru credite contractate in aceasta valuta, s-a apreciat, de asemenea, in sedinta de joi. BNR a calculat pentru franc un curs de 4,1529 lei/franc, cu mai mult de un ban peste cotatia din 31 decembrie 2018, de 4,1404 lei/franc.

Cursul euro in regiune - coroana ceha se apreciaza

In regiune, monedele tarilor vecine au evoluat mixt fata de moneda unica europeana. Doar coroana ceha a continuat sa se aprecieze, in timp ce zlotul polonez si forintul unguresc s-au depreciat in raport cu euro, urmand o tendinta similara cu eca a leului romanesc.

Coroana ceha era, la jumatatea sedintei de joi, in crestere fata de euro cu aproximativ 0,18%. In schimb, forintul unguresc scadea cu 0,15%, iar zlotul polonez inregistra un regres de 0,33% in fata monedei unice europene.

Deprecierea leului pe plan intern este in ton cu estimarile analistilor financiar bancari care considera ca moneda nationala a fost nejustificat de stabila in 2018, avand in vedere dezechilibrele macroeconomice, in special adanciurea ingrijoratoare a deficitului de cont curent.

Pentru urmatoarele 12 luni, analistii estimeaza un nivel al cursului de peste 4,74 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri