Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila, continua trendul descendent inregistrat odata cu inceperea acestui an si in sedinta de astazi, 8 ianuarie 2019. Aflati din materialul de mai jos cum a evoluat indicele ROBOR pe toate scadentele.

Indicele ROBOR overnight a scazut cu 0,22 puncte procentuale in sedinta de astazi, de la 2,29% pe an la 2,07% pe an, acelasi scenariu fiind inregistrat si de ROBOR la 2 zile, in timp ce ROBOR la 1 saptamana a scazut cu 0,21 puncte procentuale, de la 2,37% pe an la 2,16% pe an, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

In ceea ce priveste ROBOR la 1 luna, aceasta a scazut cu 0,04 puncte procentuale, de la 2,64% pe an la 2,60% pe an. Trendul descendent continua si in cazul scadentei la 6 luni, care coboara de la 3,28% pe an la 3,27% pe an, dar si in cazul celei la 9 luni, care coboara de la 3,39% pe an la 3,38% pe an.

ROBOR la 12 este singura scadenta care nu se aliniaza trendului descendent, aceasta crescand cu 0,01 puncte procentuale in sedinta de astazi, de la 3,46% pe an la 3,47% pe an.

ROBOR la 3 luni continua sa scada in 2019

ROBOR la 3 luni

Sursa foto: Cosmin Placinta / Shutterstock.com

Indicele ROBOR scade pe 5 din...
Citeste si: Cat este ROBOR la 3 luni! Pentru cine ramane important indicele

ROBOR la 3 luni, indicele in functie de care se calculeaza majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila de pe piata interbancara, a scazut in sedinta de astazi cu 0,02 puncte procentuale, de la 2,94% pe an la 2,92% pe an.

Guvernul a adoptat la finalul anului trecut o ordonanta ce contine mai multe taxe ce vor fi aplicate in diverse industrii, printre care si cea bancara. Denumita "taxa pe lacomie", va fi impusa bancilor si institutiilor financiare nebancare, in cazul in care indicele ROBOR la 3 si 6 luni depaseste 2% (media trimestriala). Taxa se aplica pe paliere, cel mai ridicat fiind in cazul in care media indicilor depaseste cu 2 puncte procentuale referinta.

Sursa foto: PhoyoNXT / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Extinderea programului de indatorare, pe masa Guvernului! Care e suma?