Leul s-a depreciat, miercuri, in fata euro, atingand un nou minim istoric, respectiv 4,6722 lei/euro. Precedentul minim inregistrat de moneda nationala in raport cu euro era de 4,6695 lei/euro, atins la finalul lunii iunie 2018.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat miercuri, 9 ianuarie 2019, un curs de 4,6722lei/euro, peste cel din sedinta precendenta, respectiv 4,6670 lei/euro cu 0,52 bani (0,11%).

Curs BNR pentru dolar: leul scade si fata de dolar

Moneda nationala s-a depreciat, miercuri, si in raport cu dolarul american. BNR a calculat, pentru moneda americana, un curs de 4,0803 lei/dolar, in crestere cu 0,31 bani (0,08%) fata de sedinta anterioara, cand cotatia a fost stabilita la 4,0772 lei/dolar.

Dolarul nu este cotat in mod direct pe piata romaneasca, ci prin intermediului raportului cu euro pe plan international. Astfel, deprecierea leului in fata euro, in conditiile in care dolarul ramane stabil, se traduce si intr-o crestere a cotatiei monedei americane pe piata de la Bucuresti. In sedinta de miercuri, 9 ianuarie, raportul dintre cele doua valutea a urcat usor, dar a ramas in zona a 1,145 dolari/euro.

Moneda elvetiana, urmarita de debitorii care au de platit rate pentru credite contractate in aceasta valuta, s-a apreciat, de asemenea, in sedinta de miercuri. BNR a calculat pentru franc un curs de 4,1614 lei/franc, in urcare de la 4,1584 lei/franc cu o zi in urma.

Cursul euro in regiune - apreciere pe linie

Moneda europeana s-a apreciat si in raport cu monedele din regiune, insa cresterile au fost mai reduse decat cea inregistrata fata de leu. La jumatatea sedintei de miercuri, coroana ceha inregistra o scadere fata de euro cu aproximativ 0,03%, forintul unguresc pierdea 0,09%, iar zlotul polonez scadea cu 0,07% in raport cu moneda unica europeana.

Scaderea leului era previzibila, avand in vedere masurile adoptate de Guvern, care au intrat in vigoare la inceputul acestui an si care, potrivit majoritatii economistilor, vor genera probleme in economie.

Mai mult, deprecierea monedei nationale vine la doar o zi de la declaratiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, din care reiese ca taxa pe activele financiare ar putea determina bancile sa isi mute activele “in alta parte”, pentru ca impactul asupra sistemului este estimat la “miliarde de euro”.

De altfel, analistii financiar bancari avertizau inca de anul trecut ca leul se va deprecia in acest an, avand in vedere dezechilibrele macroeconomice, in special adancirea ingrijoratoare a deficitului de cont curent.

Pentru urmatoarele 12 luni, analistii estimau un nivel al cursului de peste 4,74 lei/euro, insa inainte de intrarea in vigoare a Ordonantei “taxelor”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri