Leul isi continua deprecierea accelerata, doborand un nou record negativ in fata euro. Cursul anuntat joi, 10 ianuarie, de Banca Nationala a Romaniei (BNR) este de 4,6764 lei/euro, un nou maxim istoric, la doar o zi dupa precedentul, de 4,6722 lei/euro. Unde trebuie sa cautam cauzele deprecierii monedei nationale?

Pe termen scurt, evolutia cursului de schimb este direct legata de cea a dobanzilor. Cand dobanzile la lei scad, jucatorii din piata vand moneda romaneasca si cumpara valuta. Si leul, ca orice marfa, atunci cand oferta este in exces, se ieftineste (aici cu sensul de devalorizare).

Dobanzile reduse artificial duc la cresterea cursului

In consecinta, daca statul vrea controlul dobanzilor (mentinerea acestora la niveluri reduse), efectul se va resimti imediat pe curs, in sensul deprecierii leului fata de euro.

Pe termen mai indelungat, cursul de schimb, este influentat de balanta de plati externe a Romaniei (cata valuta intra in tara si cata iese). Daca iese mai multa valuta decat intra, atunci se scumpeste si, implicit, cursul leu/euro creste.

Cele mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS) arata ca, in primele 11 luni din 2018, importurile au depasit exporturile cu 13,4 miliarde de euro (deficit comercial), in crestere cu peste 2 miliarde de euro fata de aceeasi perioada din 2017. Suma este compensata partial de veniturile incasate la capitolul “servicii”, transferuri ale romanilor din strainatate, dar tot mai raman aproximativ 10 miliarde de euro neacoperite (8 mliarde de euro la 10 luni, potrivit datelor BNR). De unde luam bani pentru a plati diferenta? Teoretic, din investitii straine directe si fonduri europene. Insa, cum nici la aceste capitole nu performam, deficitul de valuta scumpeste euro.

De ce creste deficitul comercial (importam mai mult decat exportam)? Din cauza politicilor de stimulare a consumului in detrimentul investitiilor. Cand maresti salariile, dar productia interna nu reuseste sa satisfaca cererea in crestere, din lipsa de investitii, se apeleaza la importuri. In acelasi timp, lipsa investitiilor franeaza capacitatea firmelor de a exporta, de aici si diferenta mare dintre importuri si exporturi. Importurile se platesc cu valuta, iar exporturile nu aduc suficienta valuta in tara pentru a plati marfurile importate.

Asadar, BNR a anuntat joi un curs de 4,6764 lei/euro, peste cel din sedinta precendenta, respectiv 4,6722 lei/euro cu 0,42 bani (0,09%).

Curs BNR pentru dolar: leul creste in raport cu dolarul

In schimb, leul s-a apreciat, joi, fata de moneda americana. BNR a calculat, pentru dolar, un curs de 4,0573 lei/dolar, in scadere cu 2,3 bani (0,56%) fata de sedinta anterioara, cand raportul a fost stabilit la 4,0803 lei/dolar.

Moneda americana este cotata indirect pe piata romaneasca, prin intermediul euro. Astfel, aprecierea leului in fata dolarului este datorata exclusiv scaderii monedei americane in fata euro pe plan international. Cursul euro/dolar s-a situat, in sedinta de joi, peste nivelul de 1,15 dolari/euro, in crestere fata de ziua precedenta, cand a oscilat in njurul nivelului de 1,145 dolari/euro.

Francul elvetian, urmarit de debitorii care au de platit rate pentru credite contractate in aceasta valuta, s-a depreciat, de asemenea, in sedinta de joi. BNR a calculat pentru franc un curs de 4,1537 lei/franc, in coborare de la 4,1614 lei/franc cu o zi in urma.

Deprecierea leului era previzibila inca de anul trecut, dar a devenit tot mai probabila la inceputul anului avand in vedere masurile adoptate de Guvern, care, potrivit majoritatii economistilor, vor genera probleme in economie.

Doar taxa pe activele bancare, spunea recent guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, are un impact estimat la prima vedere de “miliarde de euro”, fapt care ar putea determina bancile sa isi mute activele “in alta parte”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri