Moneda nationala s-a depreciat, din nou, marti, pe piata valutara de la Bucuresti, pana la un nou minim istoric in raport cu euro. Cu o zi in urma, leul s-a apreciat usor, dupa trei zile de recorduri negative, insa nu a reusit sa mentina acest avantaj.

Astfel, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, marti, 15 ianuarie, un curs de 4,6822 lei/euro, in urcare cu 0,51 bani (0,11%) fata de sedinta anterioara, cand s-a situat la 4,6771 lei/euro.

Curs BNR pentru dolar: leul scade si in raport cu moneda americana

In acelasi timp, leul a continuat sa se deprecieze si in raport cu dolarul american, pe fondul cresterii acestuia in raport cu moneda unica europeana. BNR a calculat, pentru moneda americana, un curs de 4,0973 lei/dolar, in crestere cu 1,71 bani (0,42%) fata de nivelul inregistrat luni, respectiv 4,0802 lei/dolar.

Dolarul este cotat indirect pe piata romaneasca, prin intermediul raportului euro/dolar pe plan global. Si, din cauza cresterii monedei americana fata de euro pe pietele externe (spre 1,14 dolari/euro), dolarul american s-a apreciat si in raport cu leul romanesc.

Si pentru francul elvetian, urmarit de persoanele care au de rambursat credite in aceasta moneda, banca centrala a afisat o cotatie in crestere in sedinta de marti, pana la 4,1553 lei/franc, in crestere de la 4,1524 lei/franc, cotatia publicata cu o zi in urma.

Curs valutar BNR astazi, 12...
Citeste si: Curs valutar BNR astazi, 12 aprilie: leul incheie saptamana in urcare

Cursul euro in regiune - leul, in tandem cu forintul

Pe pietele din tarile vecine, euro nu a avut o directie clara. A stagnat in raport cu coroana ceha, s-a apreciat fata de forintul unguresc si a scazut in raport cu zlotul polonez.

Coroana ceha stagna in raport cu euro la jumatatea sedintei de tranzactionare de marti, in timp ce zlotul polonez inregistra o apreciere de 0,07%, iar forintul unguresc se deprecia cu 0,06% fata de moneda unica europeana.

Leul isi reia, asadar, deprecierea fata de moneda unica europeana, tendinta anticipata de majoritatea analistilor si economistilor inca de anul trecut. Tendinta este tot mai evidenta pe masura ce Ordonanta adoptata de Guvern pe final de an este descifrata si se constata ca povara pusa pe mediul bancar este mai mare decat se anticipa initial (taxa pe active se datoreaza trimestrial, nu anual, cum sperau bancile din sistem).

In plus, legatura dintre dobanzi si evolutia cursului este tot mai clara. In perioadeze in care dobanzile scad, leul se depreciaza si, implicit, cand cresc dobanzile, asistam la o revigorare a monedei nationale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Curs valutar BNR astazi, 15 aprilie: leul incepe slab saptamana