Au trecut deja mai bine de 2 saptamani de la inceputul anului 2019 si multi dintre noi inca nu ne-am apucat sa punem in aplicare rezolutiile stabilite. Daca economisirea este una dintre ele si nu stiti de unde sa incepeti, va prezentam in materialul de mai jos cateva sfaturi si aplicatii care va vor ajuta sa incheiati anul 2019 cu bani pusi deoparte.

Discutiile din ce in ce mai aprinse privind izbucnirea unei noi crize economice mondiale in perioada urmatoare, masurile fiscale luate la nivel national ce imping companiile private catre scumpirea serviciilor pe care le ofera, cresterea preturilor la alimente si dobanzile majorate induc un sentiment de nesiguranta si o teama privind asigurarea unui trai decent.

Cu toate acestea, multi dintre noi refuzam sa dezvoltam un comportament financiar sanatos si sa economisim pentru a ne asigura o plasa de salvare in cazul in care lucrurile escaladeaza sau pur si simplu pentru a fi mai responsabili financiari. Va prezentam mai jos cateva sfaturi si aplicatii care v-ar putea ajuta sa incepeti sa economisiti.

1. Incepeti prin a va analiza cheltuielile zilnice

sursa foto: By lorenzo_graph / Shutterstock.com

Pentru a putea incepe sa economisiti trebuie sa intelegeti mai intai unde se duc banii vostri, indiferent de suma, pentru ca vi s-ar putea parea ca o cafea cumparata din oras nu are un impact atat de mare asupra bugetului vostru, insa, la finalul lunii, pretul celor 30 de cafele pe care le-ati cumparat ar putea valora mai mult decat credeti.

Asadar, incercati sa va faceti un obicei din a va nota fiecare cheltuiala pe care o faceti. In cazul in care nu obisnuiti sa realizati toate platile cu cardul, pentru a putea verifica istoricul de tranzactii, puteti folosi diverse aplicatii care va ajuta sa va administrati cheltuielile. Una dintre ele, care este disponibila gratuit si in Romania, se numeste Dollarbird si vine cu un calendar in care va puteti trece detaliat toate cheltuielile si chiar adauga poze cu bonul fiscal pentru a compara apoi pretul alimentelor din diferite locatii.

In cazul in care nu sunteti familiarizati cu aplicatiile de mobile, puteti accesa linkul ACESTA in care gasiti un spreadsheet Excel ce poate fi cu usurinta folosit pentru a va identifica obiceiurile bune si proaste cand vine vorba de finantele personale.

Nu incercati sa editati direct fisierul in Google Docs, ci folositi optiunea “Fisier > Faceti o copie…” sau “Fisier > Salveaza ca > Microsoft Excel”.

2. Nu va faceti un credit daca nu aveti nevoie urgent de bani

sursa foto: By Elnur / Shutterstock.com

Obtinerea unui credit de nevoi personale se poate face in ziua de astazi in doar cateva minute gratie solutiilor online, dar in acelasi timp aceasta usurinta va poate impinge catre imprumuturi facute din impuls, fara a fi constienti de urmarile pe care acestea le pot avea asupra bugetului. In cazul in care nu aveti o nevoie urgenta de bani pentru a rezolva o problema serioasa, cumpararea unui telefon nou sau schimbarea electrocasnicelor cu unele mai performante mai poate astepta atata timp cat nu va permiteti sa faceti acest lucru din bugetul propriu.

O rata lunara de 50-60 de lei vi se poate parea mica pentru un imprumut de 2.500 de lei pe 5 ani, insa printr-un simplu calcul veti realiza ca la finalul contractului veti avea de rambursat, in unele cazuri, cu peste 1.500 de lei mai mult decat suma pe care ati obtinut-o, ingreunandu-va astfel planurile de economisire.

Totusi, in cazul unei situatii exceptionale, in care aveti o nevoie urgenta de bani nu uitati sa analizati cu atentie toate ofertele din piata si sa o alegeti pe cea mai buna. Nu va aruncati in prima oferta care va iese in cale, o jumatate de ora de cautari va poate ajuta sa salvati sute bune de lei.

3. In cazul in care aveti deja un credit, platiti-l la timp

sursa foto: Africa Studio / Shutterstock.com

In cazul in care aveti deja un credit, sunteti constienti de faptul ca daca nu il achitati la timp veti fi nevoiti sa platiti dobanzi penalizatoare care pot avea un impact semnificativ asupra bugetului vostru.

Primul gand pe care trebuie sa il aveti in momentul in care ati imprumutat o suma de bani trebuie sa fie legat de posibilitatea de rambursare a acesteia. Administrati-va cheltuielile in asa fel incat sa fiti sigur ca si in cazul unei situatii neprevazute, la finalul lunii veti avea bani pentru plata ratelor. Folositi functia Direct Debit, care se regaseste in majoritatea aplicatiilor de mobile banking, pentru a va programa platile cu 2 zile inaintea scadentei, pentru a fi astfel siguri ca nu intarziati cu plata ratei.

In cazul in care aveti o rata in valuta, puteti de asemenea economisi prin utilizarea aplicatiilor de mobile banking care va ofera un schimb valutar interbancar. Una dintre aceste aplicatii se numeste Revolut si este prezenta si in tara noastra. In acest moment, aplicatia nu percepe comisioane de administrare sau de transfer de bani, astfel ca va puteti face un cont, proces ce dureaza cel mult 10 minute, pe care sa il alimentati cu fonduri de la banca unde aveti un cont curent (majoritatea bancilor nu percep comisioane pentru alimentarea conturilor Revolut, insa pot exista situatii in care anumite institutii financiare percep un comision sau nu va permit alimentarea cardului prin intermediul aplicatiei).

Dupa ce ati incarcat contul Revolut cu suma necesara, faceti schimbul valutar in aplicatie si apoi, din meniul plati, realizati un transfer bancar catre contul bancar in valuta din care vi se retrage suma aferenta ratei.

4. Daca vreti sa va faceti un depozit, calculati cu atentie randamentul pe care vi-l ofera

sursa foto: BaanTatSaNa / Shutterstock.com

In cazul in care aveti deja o suma pusa deoparte si vreti sa o plasati intr-un depozit la termen in lei, analizati bine inainte ofertele din piata pentru ca acest proces s-ar putea sa va ofere doar o iluzie a faptului ca economisiti. In tabelul de mai jos aveti cele mai mari dobanzi oferite de bancile din Romania pentru depozitele la termen in lei pe 12 luni, conform ofertelor valabile la 10 ianuarie 2019.

Banca Dobanda
1. TBI Bank 4,25%
2. Idea Bank 3,50%
3. Credit Agricole 3%
4. Alpha Bank 2,65%
5. Patria Bank 2,50%
6. CEC Bank 2,50%
7. Banca Transilvania 2,50%
8. First Bank 2,50%
9. OTP Bank 2,35%
10. Libra Internet Bank 2,10%

Avand in vedere ca la finalul celor 12 luni de contract, deponentii trebuie sa plateasca si un impozit pe venit de 10% care se scade din dobanda acumulata, face ca aceste instrumente financiare sa nu reprezinte o alegere profitabila. In ceea ce priveste cresterea dobanzilor la depozite in perioada urmatoare, scenariul pare unul ireal luand in considerare Ordonanta de Urgenta privind noile masuri fiscale printre care si vestita “taxa pe lacomie” aplicata bancilor, publicata in Monitorul Oficial la finalul anului trecut.

5. Faceti-va o lista de cumparaturi pe care sa o respectati cu strictete

Trecand de la zona instrumentelor financiare la cea a cheltuielilor zilnice, lista de cumparaturi facuta cu atentie inainte de a pleca catre supermarket va poate ajuta sa economisiti sume semnificative la finalul lunii daca reusiti sa o respectati cu strictete. In momentul in care ati ajuns intr-un magazin fara a sti exact dinainte lucrurile de care aveti nevoie, riscati sa cumparati, din impuls, alimente care vor sfarsi la cosul de gunoi.

Dupa ce ati intocmit lista produselor, identificati-le pe cele la care ati putea renunta, din considerente legate de impactul pe care il au asupra sanatatii voastre. De exemplu, in cazul in care sunteti un fumator inrait, renuntarea la acest viciu va poate ajuta sa economisiti la finalul lunii suma de 540 de lei, asta insemnand cel putin 6.480 de lei pe an.

In cazul care preferati cumparaturile online, verificati campaniile derulate de catre bancile la care aveti cardul, deoarece in unele cazuri puteti obtine reduceri la anumite produse. O aplicatie, independenta de cele de mobile banking, pe care o puteti folosi pentru cumparaturi online este Beez, aceasta oferindu-va cashback(procent de bani primiti inapoi din valoarea produsului) la cumparaturile realizate prin intermediul aplicatiei la magazinele partenere.

Sursa foto: Montri Thipsorn / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri