Plafonul garantiilor acordate de stat in cadrul programului "Investeste in tine" va fi majorat la un miliard de lei in 2019, de la 600 de milioane de lei anul trecut, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat de Ministerul Finantelor.

Programul "Investeste in tine" este destinat facilitarii accesului la finantare pentru tinerii cu varsta cuprinsa intre 16 si 26 de ani, precum si pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 26 si 55 de ani care sunt cuprinsi in sistemul de invatamant sau care efectueaza cursuri de specializare, respectiv cursuri de reconversie si/sau specializare profesionala autorizate de catre Ministerul Educatiei Nationale, si dupa caz, de catre Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, scrie Agerpres.

"In urma consultarii cu Comisia Nationala de Strategie si Prognoza si avand in vedere previzionatul succes de care se va bucura programul in urmatorii ani, precum si interesul manifestat atat de potentialii beneficiari cat si de actorii importanti ai pietei bancare, se propune un nivel al plafonului garantiilor care pot fi emise in anul 2019, in suma de 1.000 milioane lei. Pentru nivelul plafonului s-au luat in considerare evolutia programului si aspectele relevate de implementarea acestuia, precum si gradul ridicat de utilizare a plafonului in decursul a doar 3 luni de functionare a programului in anul 2018", se precizeaza in nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ.

Facilitarea accesului la finantare consta in garantarea unui credit in valoare de maximum 40.000 lei, in proportie de 80% de catre stat prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si prin Fondul Roman de Contragarantare, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare. Platile de dobanda pentru creditul acordat, precum si cheltuielile privind comisionul de gestiune a garantiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza.

In cadrul programului s-au inscris 4 finantatori, dintre care CEC Bank si Banca Transilvania au solicitat alocare de plafon, iar BCR si Raiffeisen Bank si-au exprimat intentia de inscriere in viitor ca banci partenere.

Programul a demarat la sfarsitul lunii octombrie 2018, iar pana la data de 31 decembrie 2018 au fost acordate un numar de 1.049 garantii in valoare totala de 29,14 milioane lei, pentru o valoare a finantarilor de 36,42 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri