Mediul de afaceri se asteapta la noi schimbari in zona fiscala, dupa aparitia celebrei OUG 114, avand in vedere ca proiectul de buget pe 2019 nu este inca finalizat, semn ca inca mai este nevoie de bani pentru a se putea inchide bugetul cu un deficit sub 3% din PIB. In Romania, schimbarile de fiscalitate peste noapte, in special intre Craciun si Revelion, au devenit o traditie, dar faptul ca nu avem buget in ianuarie, intr-un an postelectoral, este o premiera! La sud de Dunare, vecinii bulgari trebuie sa adune schimbarile pe ultimii 4 ani pentru a strange tot atatea pagini cate contine OUG 114, respectiv 69.

Romania este o pata de culoare stridenta in Uniunea Europeana, dar si in regiune, cand vine vorba de politica fiscala si predictibilitate. La noi, in mod traditional, pe final de an si fara consultare publica, se adopta acte normative cu puternic impact asupra mediului de afaceri, cu aplicabilitate imediata, in timp ce foarte aproape de noi, in Bulgaria, nu s-a schimbat nici macar o cota de taxare in ULTIMII 12 ANI!!!

Mai mult, vecinii de la Sud de Dunare trebuie sa adune modificarile fiscale din ultimii 4 ani pentru a strange 69 de pagini, pe cat se intinde OUG 114. Milen Raikov, partener pe taxe in cadrul EY Bulgaria a declarat, in cadrul unei conferinte organizata de EY Romania, ca in tara sa modificarile fiscale sunt generate, in proportie de 80% - 90%, de transpunerea directivelor europene sau adoptarea legislatiei emise de organizatiile internationale la care tara a aderat. Pe plan intern, Bulgaria se concentreaza mai degraba pe colectarea taxelor, decat pe modificari de fiscalitate.

Legislatia fiscala, bulversata in fiecare an in Romania!

Nici Romania nu are, de fapt, o problema legata de politica fiscala, ci mai degraba de politica bugetara, spune presedintele Camerei Consultantilor Fiscali din Romania, Dan Manolescu.

“Noi (autoritatile romane - n.r.) tot timpul avem aceste probleme cand stabilim bugetul de stat si venim cu tot felul de idei nastrusnice de noi taxe pentru a putea inchide bugetul cu un anumit deficit. Este o situatie care dureaza de mai multi ani, nu doar de cativa”, a explicat Manolescu in cadrul conferintei EY.

Situatia se repeta si anul acesta si, probabil, nu se va schimba curand. “Probabil, pentru ca inca nu avem bugetul pe 2019, mai urmeaza si alte schimbari, poate nu cu un impact similar, dar inca astept sa vad ce se va intampla. (...) Pana nu intelegem care este suma pe care o putem colecta din taxe si nu decidem exact ce vrem sa facem cu acesti bani, vom vedea in continuare astfel de schimbari produse peste noapte”, a punctat Manolescu.

Lipsa bugetului in ianuarie, o premiera!

Referitor la faptul ca, la jumatatea lunii ianuarie, Romania nu are nici macar un proiect de buget pe anul in curs, Dan Manolescu a spus ca este o premiera a unui Guvern postelectoral.

"Nu este prima data (cand nu avem buget in ianuarie - n.r.), e poate o premiera sa nu avem buget intr-un an postelectoral pentru ca de obicei astfel de lucruri, amanari de buget, se intamplau in anii in care aveam alegeri parlamentare. Era un nou guvern in functiune undeva la final de decembrie, inceput de ianuarie si atunci fostul guvern lasa cumva aceasta sarcina a elaborarii bugetului catre guvernul nou investit astfel incat isi seteze cumva prioritatile. E o premiera sa avem un guvern in functiune care nu are un buget la inceput de an”, a punctat Manolescu.

Referitor la schimbarile care ar mai putea sa apara in perioada urmatoare, pentru a se putea stabili bugetul pe 2019, nu se stiu prea multe in acest moment.

"Din ce am inteles, nu ar fi modificari care sa vizeze cresteri de cote sau modificari de cote, ci alte aspecte mai mult tehnice, dar pana nu vedem lucrurile confirmate in proiectul de buget pe estimarea de venituri pe care Guvernul si-o anticipeaza nu putem sa fim siguri", a mai spus Dan Manolescu.

Asadar, pana nu vedem proiectul de buget pe 2019, orice este posibil in materie de fiscalitate!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri