Purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romanei, Dan Suciu, sustine ca declaratiile senatorului ALDE, Daniel Zamfir, potrivit carora indicele ROBOR este "trucat" cu "stiinta si implicarea" directa a BNR, creeaza confuzie in mod intentionat, "ceea ce este descalificant", pentru ca nu tine cont de obiectul de activitate definit prin lege pentru Banca Nationala, scrie Agerpres.

"Nu inteleg cum Banca Nationala a facut acest lucru (trucarea ROBOR n.r.), pentru ca de la domnul Zamfir nu am vazut niciun argument de manipulare. Asigur pe toata lumea ca nu exista, cel putin din cunostinta noastra, asemenea presupuneri legate de manipulare. Domnul Zamfir nu intelege, nu vrea sa inteleaga sau creeaza confuzie in mod intentionat, ceea ce este descalificant, pentru ca pur si simplu nu tine cont de obiectul de activitate definit prin lege pentru Banca Nationala, si anume politica monetara, care presupune stabilitatea pretului, controlul inflatiei. Aceasta se face prin dobanda de politica monetara si care la randul ei determina culoarul de variatie al ROBOR-ului pe diferite scadente. Daca nu se tine cont de obiectul de activitate al bancii e ca si cum nu se recunoaste rolul bancii din perspectiva legala", a declarat, duminica, purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.

El a precizat ca astfel de acuzatii apar de la aceleasi doua-trei persoane, "care de 3 -4 ani nu fac altceva decat sa atace si sa creeze confuzie, afectand astfel stabilitatea financiara" .

Intrebat daca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, va da curs invitatiei facute de senatorul ALDE de a fi prezent in data de 29 ianuarie la audierile din Comisia Economica a Senatului, Dan Suciu a afirmat ca BNR este deschisa la discutii, dar depinde daca "ne sunt sesizate probleme reale".

"BNR este intotdeauna deschisa la discutii, dar depinde foarte mult daca ne sunt sesizate probleme reale ca sa putem sa avem ce discuta. Sa vedem ce probleme reale sunt invocate", a mai spus Suciu.

Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, a solicitat Bancii Nationale a Romaniei sa decida ca ROBOR sa se calculeze in functie de tranzactiile care se fac, sustinand ca indicele la care sunt calculate ratele romanilor cu credite in lei este "trucat" printr-o intelegere intre bancile comerciale cu "stiinta si implicarea" directa a BNR.

"Indicele la care sunt calculate ratele romanilor cu credite in lei este aranjat, este trucat printr-o intelegere intre bancile comerciale cu stiinta si implicarea directa a Bancii Nationale a Romaniei. (...) Cer Bancii Nationale a Romaniei ca de maine sa opreasca acest mecanism prin care ROBOR-ul este calculat astazi, mecanism care umfla intr-un mod artificial ratele romanilor. Prin parghiile pe care le are BNR sa stabileasca ca acest ROBOR sa se calculeze in functie de tranzactiile care se fac, pentru ca aia este valoarea reala, de piata, la care se fac tranzactiile si nu in functie de cotatii. (...) ROBOR este o intelegere intre bancile comerciale, nu este rezultatul unei piete libere, asa cum ne-au explicat de atatea ori oficialii BNR. Este o intelegere care se face pentru a acoperi pierderile din speculatiile financiare ale bancilor comerciale, pierderi care sunt puse pe spinarea celor care au credite in lei", a declarat duminica intr-o conferinta de presa presedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir.

El spune ca vor fi demarate, pe 29 ianuarie, audieri la Comisia Economica din Senat la care vor fi invitati guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, dar si alti factori implicati.

"Informatiile pe care le am vor face obiectul audierilor pe care le voi demara la Comisia economica a Senatului incepand cu data de 29 ianuarie, audieri la care vor fi invitati sa prezinte explicatii guvernatorul BNR, presedintele Consiliului Concurentei si alti factori implicati", a spus Zamfir.

Senatorul sustine ca se afla in posesia unor documente care fac obiectul unei investigatii care a fost demarata in 2008 de Consiliul Concurentei.

"Aceste documente, aceasta investigatie pornita de Consiliul Concurentei e una musamalizata de ani de zile, investigatia a inceput in 2008 s-a terminat in 2011. S-a terminat insa cu nicio rezolutie, adica nici macar nu s-a mers mai departe sa se sanctioneze faptele care au fost constatate aici si nici nu a fost clasata din lipsa de probe, pur si simplu a fost musamalizata si tinuta la sertar. Acum, daca DIICOT considera ca sunt fapte de competenta sa, eu nu sunt jurist, nu ma pricep la asta, eu fac acest demers doar din perspectiva interesului public", a spus Zamfir.

El afirma ca BNR poate interveni sa limiteze, sa scada cursul ROBOR, dar "intervine atunci cand vrea si nu intervine atunci cand nu vrea". "Intrebarea care se pune este de ce aceasta, are un interes politic Banca Nationala? Cand a vrut sa il ajute pe Basescu, Mugur Isarescu a intervenit si a tinut ROBOR-ul jos, acum, cand nu ii place Guvernul Dancila, nu poate interveni?", a conchis Daniel Zamfir.

Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a crescut vineri cu 0,03 puncte procentuale, pana la 2,93% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In perioada similara a anului trecut, respectiv 18 ianuarie 2018, indicele era 1,98% pe an.

In ceea ce priveste indicele la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, acesta a crescut vineri cu 0,02 puncte procentuale, la 3,22% pe an.

ROBOR la 9 luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de bancile comerciale de la alte banci comerciale, a ramas la aceeasi valoare ca in ziua precedenta, respectiv 3,34% pe an. Indicele ROBOR la 12 luni a castigat 0,01 puncte procentuale, ajungand la 3,45%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri