Firmele mici si mijlocii din Romania, afectate grav de masurile cuprinse in Ordonanta “taxelor”, analizeaza posibilitatea de a-si muta activitatea in Bulgaria, tara in care, in ultimii 12 ani, nu s-a schimbat nici macar o taxa majora. Presedintele Consiliului pentru IMM-uri, Florin Jianu, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca firmele mici sunt lovite atat de majorarea salariului minim pe economie, dar si de celelalte taxe, indirect, prin faptul ca toate preturile vor creste ca urmare a taxarii bancilor, a companiilor din energie sau a celor din telecomunicatii.

Consiliul a solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu provire la OUG 114/2018, avand in vedere ca cel putin doua articole sunt necostitutionale, respectiv aplicarea unui salariu minim diferentiat si impozitarea pe cifra de afaceri.

Insa, pentru ca nu sunt mari sperante ca Avocatul Poporului sa initieze acest demers, firmele analizeaza posibilitatea mutarii activitatii in Bulgaria, tara cu o fiscalitatea infinit mai stabila decat Romania.

“In acest moment, exista o foarte mare presiune pe noi la nivel central sa intreprindem masuri concrete sa gasim solutii pentru toate aceste probleme (ale IMM-urilor legate de OUG 114 -n.r.). Colegii ne-au rugat inclusiv sa analizam o potentiala intalnire cu patronatul IMM-urilor din Bulgaria si sa initiem un dialog cu privire la posibilitatea mutarii unor activitati din Romania, pentru ca sun foarte multi antreprenori in acest moment care simt ca lucrurile nu sunt deloc in regula. De altfel, Bulgaria care este tara cea mai apropiata de noi are o fiscalitate constanta”, a explicat Florin Jianu.

Potrivit acestuia, exista o nemultumire generala in ceea ce inseamna calitatea politicii din Romania. “Intreprinzatorii sunt extrem de nemultumiti de calitatea politicii in Romania, nu doar de calitatea politicilor publice, ci de calitatea politicii si a politicienilor in general. Dialogul a disparut cu totul, nu mai intelegem ce se intampla, incotro se duce aceasta tara. Ati vazut ultimele declaratii publice ale ministrului Justitiei. Nu mai exista economie, educatie, munca, infrastructura in tara asta, exista doar lupta cu Justitia si cu nu stiu ce stat “perpendicular” pe care noi nu l-am intalnit in activitatea de zi cu zi”, a mai spus Jianu.

Potrivit unui sondaj realizat de CNIPMMR, firmele sustin ca vor fi afectate de noile reglementari, prin transmiterea taxelor in preturile platite de ele pentru credite, energie, servicii de telecomunicatii etc. In plus, majorarea slariului minim va forta firmele mici, cel putin, sa disponibilizeze o parte din angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri