Citeste si
Specialistii considera ca si in acest an investitiile bursiere vor aduce profit, desi marjele vor fi mai reduse decat in anii precedenti. O dovada in acest an este evolutia indicilor bursieri din anul precedent, cand, indicele BET, ce exprima cresterea medie a preturilor actiunilor listate la bursa, a inregistrat o crestere de 22%, sub media variatiei anuale a BET in ultimii sase ani, de 68%. In acelasi timp, valoarea tranzactiilor cu actiuni listate la BVB a crescut cu numai 27% in 2006, fata de o crestere de 223% in 2005 si una de 140% in 2004.

Cu toate acestea, castigurile pe care le pot aduce investitiile bursiere sunt semnificativ mai mari comparativ cu nivelul dobanzilor bancare la depozite, cresterea bursei din 2006 fiind tripla comparativ cu dobanda oferita de banci. Cu toate acestea, bursa poate aduce si pierderi si de aceea este necesara evaluarea factorilor care vor influenta evolutia unor titluri si a bursei in special.

Anul 2007 va aduce o crestere similara cu anul precedent in opinia specialistilor. Indicele BET poate inregistra o crestere intre 20% si 40% in acest an. Intervalul este destul de mare intrucat estimarea efectelor pe termen scurt ale aderarii Romaniei la UE asupra pietei de capital este dificila, considera Razvan Pasol, director general Intercapital Invest.

Aderarea va crestere vizibilitatea si increderea acordata pietei de capital din Romania, un efect probabil fiind cresterea valorii investitiilor derulate de fondurile straine. In plus. In primii doi ani de la aderarea Cehiei, Ungariei si Poloniei, capitalizarea acestor piete a crescut cu o rata medie anuala de 48%, iar valoarea tranzactiilor cu 77%. Insa aceste efecte se resimt treptat, si nu in primele luni de dupa aderare. Indicii din Cehia, Ungaria si Polonia au scazut in primele saptamani de dupa aderarea acestora la Uniune, iar cresterea ulterioara a fost una destul de lenta in primele 4-5 luni, explica Razvan Pasol.

Care sunt actiunile de urmarit in 2007?

Ce actiuni profitabile pot fi gasite pe bursa in 2007