Deprecierea leului accelereaza si la cursul oficial, dupa ce pe piata interbancara cursul a ajuns aproape 4,78 lei/euro, iar la casele de schimb moneda europeana se vinde cu peste 4,8 lei. Mai mult, scaderea leului s-a produs chiar in conditiile in care, potrivit reprezentantilor bancilor, BNR a intervenit in piata in favoarea leului.

Pentru miercuri, 23 ianuarie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat un curs de 4,7569 lei/euro, in crestere cu 4,27 bani (0,91%), de la 4,7142 lei/euro car a fost in sedinta precedenta.

Curs BNR pentru dolar: leul isi continua caderea

Moneda romaneasca s-a depreciat, in acelasi timp, si fata de dolarul american, pentru care BNR a calculat, miercuri, un curs de 4,1883 lei/dolar, in urcare cu 3,92 bani (0,94%), fata de sedinta precedenta cand cotatia a fost de 4,1491 lei/dolar.

Raportul dolar/leu nu se stabileste direct pe piata romaneasca, ci prin intermediul euro. Aasa ca, desi cotatia euro/dolar a fost oarecum stabila in ultimele 24 de ore (in jurul valorii de 0,136 dolari/euro), leul s-a depreciat semnificativ si fata de dolar, din cauza scaderii in raport cu euro.

Francul elvetian a mai castigat, si el, peste 3 bani in raport cu leul romanesc, in sedinta de miercuri, cand BNR a calculat un curs de 4,1946 lei/franc, in urcare de la 4,1621 lei/franc in sedinta precedenta

Cursul euro in regiune - creste, dar mai incet decat in Romania

Moneda europeana s-a apreciat si in raport cu celelalte monede din regiune, insa cresterea a fost mai putin spectaculoasa decat cea inregistrata in fata leului romanesc (+0,91% de la o zi la alta). Cea mai ampla apreciere a obtinut-o euro in fata coroanei cehesti, cu 0,26% la jumatatea sedintei de tranzactionare. In raport cu forintul unguresc, euro a urcat, in aceeasi perioada de timp, cu doar 0,09%, iar fata de zlotul polonez cu 0,06%.

Deprecierea acceletara a leului de miercuri a surprins si din cauza faptului ca dobanzile au urcat pe piata monetara, in special cele pe termen scurt, iar o crestere a dobanzilor ar trebui sa atraga, teoretic, o apreciere a leului. Se pare, insa, ca increderea investitorilor a fost puternic zdruncinata de situatia economiei romanesti, astfel ca au decis sa se retraga masivi din piata.

Predictiile analistilor pentru urmatoarele 6 luni (anuntate cu doar o zi in urma) au fost deja depasite si, in actualul ritm, probabil si cele pe un an vor avea aceeasi soarta. CFA Romania estima, in cel mai recent raport, ca raportul euro/leu va urca la 4,7168 in urmatoarele 6 luni, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7883 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri