In ultimii ani, romanii au ajuns sa aiba acces la din ce in ce mai multe instrumente financiare digitale, care fie au fost dezvoltate de catre bancile locale, fie au devenit disponibile odata cu intrare pe piata a startup-urilor FinTech. Una dintre ultimele aplicatii care si-au facut aparitia in tara noastra se numeste phyre, un portofel digital care iti permite sa realizezi plati cu telefonul mobil si sa iti administrezi cardurile de fidelitate emise de comercianti. Am discutat cu Traian Baicu, CEO phyre Romania, despre planurile pe care le are in 2019 si cu Roxana Petre, Business Development Manager la Mastercard Romania, schema de plata care a facilitat lansarea aplicatiei pe piata noastra.

Aplicatia phyre a fost dezvoltata de catre compania Paynetics din Bulgaria si lansata in tara respectiva in 2016, fiind initial un instrument de administrare a cardurilor de fidelitate. Pe parcursul celor doi ani de la lansare, aplicatia a fost extinsa in Regatul Unit al Marii Britanii si in Romania si a introdus, cu ajutorul Mastercard, optiunea de plata prin intermediul telefonului mobil.

“Dupa evolutia inregistrata in Bulgaria, lansarea phyre in Romania a fost un pas firesc, deoarece reprezinta o piata cu potential de crestere in care comportamentul clientilor este relativ similar”, precizeaza Traian Baicu, CEO phyre Romania pentru wall-street.ro.

Dupa o luna de la lansarea in Romania, CEO-ul phyre precizeaza ca aplicatia a ajuns la peste 3.000 de utilizatori, iar pana la finalul anului 2019 isi propune sa depaseasca borna de 50.000. In medie, fiecare utilizator isi incarca in portofelul digital 4 carduri de fidelitate, iar la nivelul celor 3 piete in care activeaza, numarul cardurilor de fidelitate inregistrate este de 160.000.

“Noi mizam pe parteneriatele cu comerciantii, deoarece vrem sa combinam in aceeasi aplicatie zona de scheme de fidelitate a comerciantilor cu zona de plati, creand astfel o punte intre comerciant si consumator”, adauga Traian Baicu.

Noile optiuni care vor fi disponibile in aplicatie in 2019: cashback, transferul bancar si plata facturilor

FinTech

In momentul de fata, dupa alimentarea dintr-un cont bancar a sumei de bani destinata tranzactiilor, phyre va permite transferul instant catre alti utilizatori, incarcarea cardurilor de fidelitate pe care le puteti scana la comerciantul aferent, plata cu telefonul mobil, studierea cataloagelor in format electronic cu oferte de la diverse companii si comandarea unui card fizic Mastercard pentru suma de 24 de lei sau obtinerea gratuita a unui card virtual emis de aceeasi schema de plata. Dincolo de acestea, phyre isi propune sa lanseze in 2019 mai multe functionalitati pentru utilizatorii romani, functionalitati cu care spera sa ajunga la finalul celor 12 luni la 50.000 de utilizatori.

“Printre urmatoarele functionalitati pe care ne propunem sa le lansam in Romania anul acesta se numara plata facturilor de utilitati, componenta de cashback prin intermediul careia utilizatorii sa primeasca inapoi o suma de bani pentru platile facute la anumiti comercianti si conturile in valuta”, precizeaza Traian Baicu.

Dupa 12 luni de gratuitate, aplicatia phyre le va percepe utilizatorilor un cost lunar de 5 lei. Intrebat daca aceasta taxare ii va descuraja pe acestia sa foloseasca aplicatia, Traian Baicu a precizat ca mizeaza pe faptul ca economiile facute prin intermediul functionalitatilor enumerate mai sus vor fi semnificativ mai mari decat suma respectiva.

Aportul adus de Mastercard la dezvoltarea phyre si cum vede gigantul de plati ecosistemul FinTech din Romania

FinTech

Dezvoltarea unui parteneriat cu o schema de plata este unul dintre cei mai importanti pasi pe care majoritatea startup-urilor FinTech trebuie sa ii faca pentru a-si scala cat mai rapid produsul. In cazul phyre, acest tip de parteneriat a fost realizat impreuna cu Mastercard, gigantul de plati punandu-le la dispozitie o parte dintre tehnologiile dezvoltate.

“Tehnologia din spatele platii cu telefonul mobil pe care o foloseste phyre este dezvoltata de catre Mastercard si se numeste MDES(Mastercard Digital Enablement Service). Aceasta realizeaza tokenizarea cardului alocand un alias specific dispozitivului pe care este instalat portofelul electronic, ce inlocuieste cele 16 cifre prezente pe card. Astfel, datele sunt protejate si tranzactiile se efectueaza in siguranta”, explica Roxana Petre(foto), Business Development Manager la Mastercard Romania.

Reprezentanta Mastercard este de parere ca piata solutiilor FinTech din Romania este clar in crestere, din ce in ce mai multe instrumente dezvoltate atat de banci cat si de startup-uri fiind disponibile.

“In momentul de fata, in afara de phyre, avem deja doua portofele digitale pe piata dezvoltate de catre banci si cu siguranta vor mai aparea. Pe langa acestea, vom vedea si o crestere in ceea ce priveste plata cu dispozitivele wearable precum bratarile de fitness sau ceasurile inteligente”, este de parere Roxana Petre.

Tot in 2019, reprezentanta Mastercard precizeaza ca intrarea in vigoare a directivei europene de plati PSD2 isi va pune amprenta asupra sistemului financiar si din punct de vedere al autentificarii utilizatorilor, fiind creat un standard in ceea ce priveste autentificarea 3D Secure, serviciu implementat cu scopul de a creste siguranta platilor online.

"Intrarea in vigoare a directivei PSD2 va sustine tehnologii precum autentificarea prin biometrie ce permite aprobarea tranzactiilor online prin scanarea amprentei, a fetei sau prin recunoasterea vocii utilizatorului", considera Roxana Petre.

In ceea ce priveste evolutia portofoliului Mastercard in Romania, aceasta a precizat ca schema de plata se bazeaza pe cele mai active carduri din piata, respectiv cardurile de credit, cele premium si cele de masa.

"Evolutia Mastercard este accelerata, depaseste media pietei. In ceea ce priveste volumele, parerea mea este ca acestea urmaresc aceeasi tendinta cu cea a numarului de carduri, unde noi suntem lideri de piata in acest moment", adauga reprezentanta Mastercard.

In afara de phyre, doua alte startup-uri FinTech din Romania care au parteneriate cu Mastercard sunt Pago, aplicatia de plata de plata a facturilor si Volt, aplicatia care le permite utilizatorilor transferul de bani din si catre orice card bancar emis in Romania, direct de pe smartphone.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri