Purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, Dan Suciu, sustine ca deprecierea leului nu poate fi legata de un atac speculativ, in conditiile in care euro a atins miercuri nivelul record de 4,7569 lei, dar confirma ca au existat anumite presiuni pe curs legate de faptul ca investitorii care au detineri in lei isi pierd increderea in situatia economica a Romaniei.

"Atac speculativ este mult spus. Sunt multe elemente aici. Avem odata o situatie de fond, una de conjunctura si un moment al zilei daca vreti. Toate trei au contribuit la rezultat, si anume: o lipsa de credibilitate pentru investitorii care au detineri in lei si care incep sa renunte la aceste detineri in lei. De aceea vine presiunea care s-a creat. Lipsa aceasta de credibilitate care i-a facut sa renunte la detinerile in lei. Leul pana la urma, si acest lucru trebuie sa il stim si sa il apreciem, este o moneda convertibila la randul ei. Mergem in strainatate, platim cu cardul in lei, fara nicio problema. Deci el se tranzactioneaza pe o piata larga, nu doar pe piata romaneasca si intra pe pietele internationale. De acea credibilitatea situatiei locale este extrem de importanta in setarea asteptarilor. Repet, poate a treia oara, este o pierdere de credibilitate care a dus la aceasta situatie. (...) In contextul in care avem un deficit de credibilitate, asta este de fapt, ceea ce ne ingrijoreaza mai mult decat orice", a declarat, miercuri seara, Dan Suciu, la Digi24, scrie Agerpres.

El a precizat ca exista o problema legata de "setarea asteptarilor investitorilor", in conditiile in care se vorbeste "in piata si in stat si la televizor si in economie" despre un reper de dobanda, "celebra dobanda de 2%", care e alta decat dobanda pietei.

"S-a simtit in momentul in care pietele externe au fost mai active decat piata interna. De acea spunem ca ea vine cumva din pietele internationale care, probabil, au analizat acum mai mult situatia Romaniei si au inteles ce se intampla aici. Avem o problema serioasa legata de setarea asteptarilor. Pentru ca atata vreme cat se vorbeste in piata si in stat si la televizor si in economie despre un reper de dobanda, celebra dobanda de 2%, care e alta decat dobanda pietei si care e alta decat dobanda Bancii Nationale. Deja toata lumea a inceput sa isi faca un calcul. Cred ca orice investitor isi face un calcul si vede ca socoteala initiala nu mai seamana cu dobanda aceasta de 2% vehiculata in permanenta si incepe sa priveasca cu oarecare preocupare ce se intampla aici. Probabil acesta este cuvantul care a caracterizat ziua. O preocupare legata de ceea ce se intampla si pe piata valutara. In contextul dat avem acest echilibru care trebuie resetat si regasit pe piata valutara, dar si pe piata interbancara, a dobanzilor. Ati vazut ca am avut evolutii si pe piata aceasta. Si problema principala cu care se confrunta acum pietele acestea care sunt piete vitale pentru buna functionare a economiei romanesti este sa isi seteze un nou echilibru intre dobanzi, curs si evident la nivelul fiecarei piete in parte", a explicat Suciu.

In opinia acestuia, dobanda nu se seteaza prin lege, ci de piata, "vrand nevrand" si depinde de conditiile economice din piata respectiva.

"Dobanda nu se seteaza prin lege, se seteaza de piata vrand nevrand, aceasta este situatia. Ea depinde de inflatie, de conditiile economice din piata respectiva. Oricat ne-ar placea sau nu ne-ar placea acest lucru. Daca pe plan intern mai reusim sa o mai asezam, pietele internationale, care sunt extrem de puternice si macina aceste informatii in ritmul lor, reactioneaza", a explicat purtatorul de cuvant al BNR.

Intrebat ce spatiu de manevra mai are in prezent Banca Nationala in noile conditii, Suciu a raspuns: "Este dilema cu care ne confruntam si noi la Banca Nationala acum, de gasirea acestui echilibru intre curs si dobanda".

"As mai adauga un element care poate parea superficial, facil, dar este important, in contextul in care exista o presiune permanenta pe Banca Nationala pe subiecte care nu au legatura cu realitatea. Stiti foarte bine atacul pe care il face un senator si alti doi tovarasi pe un subiect care este inchis, o investigatie din 2008, inchisa de Consiliul Concurentei fara niciun rezultat, dar este acum transformata intr-un exemplu al pietelor nefunctionale. Va dati seama ca un investitor care nu analizeaza profund situatia si se uita la head line-urile acestea care apar pe multe alte televiziuni care nu au responsabilitatea pronuntata a afirmatiilor, isi pune inca odata un semn de intrebare: Ce face Banca Nationala? Cat de functionala este piata respectiva? Cu toate ca avem toate elementele, pentru ca sa spunem ca piata respectiva, a dobanzilor interbancare, ROBOR, este vitala si functionala. Dar lansand atat de multe petarde, ele nu au cum sa nu atraga atentia si sa deranjeze inclusiv in ceea ce inseamna marja de manevra, incredere, credibilitate, intr-o tara care mizeaza pe astea pentru buna ei functionare", a spus purtatorul de cuvant al BNR.

El a mentionat ca nu poate preciza, in termeni concreti, cat va dura aceasta reasezare, pentru ca factorii interni nu au adus clarificari legate de stabilitatea si predictibilitatea fiscal-bugetara.

"Este o intrebare pe care nu ca vreau sa o ocolesc dar la care evident ca nu pot sa raspund, in termeni concreti. Sunt doua aspecte aici: unul tine de factorii interni. Pana la urma factorii interni nu au adus si nu stim cand pot aduce niste clarificari legate de stabilitatea fiscal-bugetara, predictibilitatea fiscal-bugetara. Avem intrebari legate de necesarul de finantare al statului prin bugetul care nu mai apare, avem intrebari legate de mecanismul de aplicare a ordonantei 114. Toate aceste elemente nu sunt fundamentale dar, la randul lor conteaza, sa avem aceste elemente de impredictibilitate risipite ca sa aducem ceva nou pe aceasta masa a echilibrelor. Si sigur ca avem o Banca Nationala care trebuie sa isi faca rolul. Ea este activa, este prezenta si atenta la cea ce se intampla in piata. Actionam cu toate armele pe care le avem la dispozitie. Un raspuns punctual nu pot sa va dau", a raspuns Suciu, intrebat cat va dura aceasta reasezare si la ce se asteapta in perioada urmatoare in privinta cursului.

Moneda nationala a inregistrat miercuri a saptea zi consecutiva de depreciere, la minime istorice, cursul afisat de Banca Nationala a Romaniei pentru moneda europeana fiind de 4,7569 lei/euro, o crestere cu 4,27 bani (+0,91%) fata de cotatia de marti, de 4,7142 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri