Atunci cand incepi o dieta ajuta sa tii un jurnal in care sa iti notezi tot ce mananci si sa iti calculezi aportul zilnic de calorii. Asa iti poti sa seama unde faci excese si de unde ar trebui sa incepi sa reduci numarul de calorii. Aceeasi strategie poate fi aplicata si in cazul bugetului nostru lunar, atunci cand avem in plan sa facem economii sau vrem sa ne schimbam obiceiurile de consum, mai ales daca avem tendinta de a ne cheltui cu usurinta banii.

O evidenta a cheltuielilor lunare te poate ajuta sa iti dai seama care sunt lucrurile inutile pe care dai bani si de care te-ai putea lipsi cu usurinta, dar si sa iti organizezi mai bine bugetul, scrie The Balance. Iata care sunt recomandarile pe care le poti pune in practica usor si rapid, astfel incat sa iti gestionezi mai bine banii, de la o luna la alta:

Foloseste mai des plata cu cardul

Multe persoane au senzatia ca vor cheltui mai putin daca nu platesc de fiecare data cu cardul. Insa in conditiile in care acum exista aplicatii inteligente precum aceasta, care te ajuta sa tii evidenta corecta a fiecarei tranzactii, dar si sa afli cat cheltuiesti lunar pe mancare, de exemplu, este lesne de inteles de ce este mai avantajos sa platesti cat mai des cu cardul.

Dupa cum vezi, aplicatia are si o functie asemanatoare unui motor de cautare, care te ajuta sa identifici rapid cat ai cheltuit intr-o luna pe facturi, transport, mancare etc. Tot ce ai de facut este sa introduci un hashtag in aplicatie legat de ce te intereseaza sa afli, iar aplicatia iti listeaza sumele platite.

Atunci cand platesti in numerar, este bine sa ai la indemana o agenda in care sa iti notezi toate cheltuielile, astfel incat sa stii exact la final de luna unde s-au dus banii tai.

Asteapta o luna inainte de a-ti seta obiectivele

Multi dintre cei care incep sa isi monitorizeze cheltuielile au tendinta de a-si aloca un buget fix in care spera sa se incadreze, iar restul banilor ii aloca pentru chirie, rate, facturi si economii. Desi aceasta este o strategie buna pe termen lung, trebuie sa poti stabili inainte care este bugetul lunar de care ai nevoie pentru cheltuielile necesare.

De aceea, ar trebui ca timp de o luna sa iti monitorizezi toate cheltuielile pe care le faci in mod normal, fara a le restrange. Apoi, incepe prin a face un inventar al acestora si a le imparti in trei categorii: cele absolut necesare, cele de importanta medie si cele inutile. Abia acum poti avea o vedere de ansamblu asupra cheltuielilor tale si analiza de unde se pot face economii. De exemplu, daca obisnuiesti sa comanzi pranzul la serviciu si platesti peste 100 de lei saptamanal, ai putea sa recurgi la o solutie mai ieftina si sa iti gatesti acasa sau sa alegi preparate mai putin costisitoare.

Programeaza-ti plata recurenta a facturilor

Banii pentru rate, chirie sau facturi trebuie pusi deoparte de la bun inceput, intrucat ei reprezinta o parte importanta din bugetul tau, iar amanarea acestor plati te poate infunda in datorii. Din aplicatia precum cea de care iti spuneam mai devreme se pot programa inclusiv platile facturilor, astfel incat sa nu iti dai seama, la finalul lunii, ca ai uitat sa faci o plata. Nu uita sa treci in lista si abonamentele la servicii de divertisment, precum cele de muzica, filme sau seriale, dar si donatiile pe care le faci lunar pentru cauze umanitare sau sociale.

Foloseste regula 50-30-20

Regula 50-30-20 este recomandata celor care vor sa scape mai repede de datorii, sa economiseasca bani si sa isi gestioneze mai bine bugetul si se bazeaza pe un principiu simplu. Practic, bugetul tau lunar ar trebui sa se imparta dupa cum urmeaza: 50% cheltuieli absolut necesare, intre care se numara ratele, chiria, facturile, cheltuielile cu mancarea, cu combustibilul si alte lucruri esentiale, 30% sunt rezervate pentru lucrurile pe care ti le doresti, printre care se numara cheltuielile pe iesiri la film, iesiri in oras, divertisment etc, iar 20% sunt banii pe care ii redirectionezi spre contul de economii.

Aceasta regula poate fi adaptata in functie de cum se imparte bugetul tau lunar. Astfel, o persoana care are cheltuieli mari sau multe datorii poate ajusta regula la 80-10-10, pana cand si-a redus datoriile si are mai multi bani pentru economii.

Tine cont ca fiecare persoana are o viziune diferita asupra a ceea ce inseamna un buget lunar optim, asa ca evaluarile si ajustarile pe care le faci in modul in care iti cheltuiesti banii trebuie comparate cu propriile tale obiceiuri de consum. Evita sa te raportezi la modul in care isi concep altii bugetul lunar si orienteaza-te spre un buget personalizat, care sa iti permita sa te bucuri de lucrurile care iti plac, dar sa poti pune si niste bani deoparte.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri