Indicele ROBOR a crescut in sedinta de astazi, 25 ianuarie, pe toate cele 8 scadente, inclusiv la 3 luni, cea in functie de care se calculeaza majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila de pe piata interbancara. Care este cauza? Data de 25 este, in fiecare luna, cea in care firmele trebuie sa isi achite taxele la stat.

Indicele ROBOR overnight a crescut in sedinta de astazi cu 1,72 puncte procentuale, de la 1,83% pe an la 3,55% pe an, in timp ce ROBOR la 2 zile a crescut cu 0,23 puncte procentuale si ROBOR la 1 saptamana cu 0,17 puncte procentuale, de la 3,41% pe an la 3,58% pe an.

In ceea ce priveste ROBOR la 1 luna, acesta a crescut cu 0,22 puncte procentuale, de la 3,07% pe an la 3,29% pe an.

ROBOR la 6 luni a crescut cu 0,03 puncte procentuale, de la 3,31% pe an la 3,34% pe an, in timp ce ROBOR la 9 luni a crescut cu 0,02 puncte procentuale, iar cel la 12 luni cu 0,01 puncte procentuale, de la 3,50% pe an la 3,51% pe an.

ROBOR la 3 luni creste cu 0,08 puncte procentuale in sedinta de astazi, 25 ianuarie

ROBOR la 3 luni, indicele in functie de care se calculeaza majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila de pe piata interbancara, a crescut in sedinta de astazi cu 0,08 puncte procentuale, de la 3,03% pe an la 3,11% pe an.

Guvernul a adoptat la finalul anului trecut o ordonanta ce contine mai multe taxe ce vor fi aplicate in diverse industrii, printre care si cea bancara. Denumita "taxa pe lacomie", va fi impusa bancilor si institutiilor financiare nebancare, in cazul in care indicele ROBOR la 3 si 6 luni depaseste 2% (media trimestriala). Taxa se aplica pe paliere, cel mai ridicat fiind in cazul in care media indicilor depaseste cu 2 puncte procentuale referinta.

Sursa foto: By Godlikeart / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri