Pe fondul cresterii din ultimul timp a cursului leu/euro, cu efecte asupra preturilor si a ratelor la banci a romanilor, Partidul Social Democrat a transmis un mesaj, pe pagina de Facebook, prin care solicita BNR "sa-si faca datoria si sa apere moneda nationala”. Mesajul vine dupe ce BNR a transmis, foarte clar, ca deprecierea leului este cauzata de prabusirea increderii investitorilor in Guvernul de la Bucuresti.

PSD ii solicita Bancii Nationale a Romaniei, intr-un mesaj postat vineri pe Facebook, sa apere moneda nationala.

"In 2016, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spunea ca "BNR apara moneda nationala, asigura stabilitatea preturilor (...) si pe cei peste 3-4 milioane de romani care au credite la banci". Astazi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adica mai mult decat dublu banilor cash care se misca in Romania. Are deci suficiente resurse sa apere moneda nationala. Alaturi de milioanele de romani care au de platit rate la banci, solicitam BNR sa isi faca datoria! (...) Solicitam BNR sa-si faca datoria si sa apere moneda nationala si ratele romanilor asa cum spunea ca face in 2011", precizeaza PSD, potrivit Agerpres.

Joi, PSD a transmis faptul ca BNR este singura institutie abilitata sa administreze controlat cursul leu-euro.

"Cursul valutar nu poate si nici nu trebuie sa fie stabilit prin hotarare de Guvern. Nu ar mai fi o piata libera. Singura institutie abilitata sa administreze "controlat" cursul leu-euro este Banca Nationala, care dispune in prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro, ce ii permit sa tina sub control variatiile de curs", a sustinut PSD in mesajul transmis pe Facebook.

Euro s-a apropiat si mai mult...
Citeste si: Euro, un nou nivel maxim. Se apropie de 4,6 lei

Care este pozitia BNR?

Ce nu mentioneaza, insa, PSD in mesajul transmis, este ca BNR, singura, nu poate asigura stabilitatea monedei nationale.

Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Siciu, a declarat, de curand, in contextul cresterii accelerate a cursului euro/leu, ca exista o problema legata de "setarea asteptarilor investitorilor".

"S-a simtit in momentul in care pietele externe au fost mai active decat piata interna. De acea spunem ca ea vine cumva din pietele internationale care, probabil, au analizat acum mai mult situatia Romaniei si au inteles ce se intampla aici. Avem o problema serioasa legata de setarea asteptarilor. Pentru ca atata vreme cat se vorbeste in piata si in stat si la televizor si in economie despre un reper de dobanda, celebra dobanda de 2%, care e alta decat dobanda pietei si care e alta decat dobanda Bancii Nationale. Deja toata lumea a inceput sa isi faca un calcul. Cred ca orice investitor isi face un calcul si vede ca socoteala initiala nu mai seamana cu dobanda aceasta de 2% vehiculata in permanenta si incepe sa priveasca cu oarecare preocupare ce se intampla aici. Probabil acesta este cuvantul care a caracterizat ziua. O preocupare legata de ceea ce se intampla si pe piata valutara. In contextul dat avem acest echilibru care trebuie resetat si regasit pe piata valutara, dar si pe piata interbancara, a dobanzilor. Ati vazut ca am avut evolutii si pe piata aceasta. Si problema principala cu care se confrunta acum pietele acestea care sunt piete vitale pentru buna functionare a economiei romanesti este sa isi seteze un nou echilibru intre dobanzi, curs si evident la nivelul fiecarei piete in parte", a explicat Suciu.

Euro atinge un nivel maxim al...
Citeste si: Euro, nivel maxim al ultimilor cinci ani, din cauza crizei politice

Sursa foto: By Adriana Iacob / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Curs valutar BNR astazi, 25 ianuarie: leul scade, desi dobanzile cresc