Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a revizuit, vineri, perspectiva de rating, de la "stabila" la "negativa", pentru Banca Comerciala Romana SA (BCR) si BRD-Groupe Societe Generale SA (BRD), informeaza un comunicat de presa al Fitch.

O perspectiva de rating "negativa" reflecta probabilitatea ca, in viitor, Fitch sa modifice, in sens negativ, ratingul bancilor romanesti. In cazul bancii UniCredit Bank S.A, agentia de evaluare financiara a confirmat la "BBB minus" cu perspectiva negativa si la "BB plus" cu perspectiva stabila pentru Banca Transilvania SA, conform Agerpres.ro.

"Revizuirea perspectivelor pentru BCR si BRD reflecta probabilitatea semnificativa ca, in viitor, Fitch sa limiteze ratingul bancilor romanesti la o treapta deasupra ratingului suveran atribuit Romaniei (BBB minus /perspectiva stabila), in loc de doua trepte cum este in prezent. Aceasta reflecta la randul sau riscul potential mai mare al unei interventii guvernamentale in sectorul bancar, in cazul in care statul nu isi va putea plati datoriile, ceea ce ar afecta negativ capacitatea bancilor de a-si asigura serviciul datoriilor", subliniaza Fitch.

Agentia de evaluare precizeaza ca aceasta modificare a punctului de vedere a fost determinata de recentele propuneri sau initiative adoptate recent, care in opinia Fitch ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra bancilor, cea mai importanta fiind o taxa speciala pe activele bancilor.

De asemenea, Fitch a confirmat ratingurile de viabilitate al BCR si BT la 'bb+' si cel al UniCredit Bank S.A. la 'bb', "pentru ca credem ca profilurile financiare ale bancilor ar trebui sa fie suficient de rezistente, cel putin pe termen scurt, unei scaderi a profitabilitatii ca urmare a taxei mentionate mai sus". In schimb, Fitch avertizeaza ca ratingurile de viabilitate ar putea fi retrogradare daca taxa pe active va fi mentinuta pe o perioada nedeterminata, iar impactul sau nu va putea fi contracarat de banci prin modificarea strategiilor de business.

In ceea ce priveste ratingurile pe termen lung al BCR si BRD, Fitch subliniaza ca acestea sunt sensibile in special la o revizuire a riscurilor de tara cu care se confrunta bancile romanesti. Daca masurile punitive propuse, cum este taxa pe banci, sunt implementate asa cum este in plan si vor ramane in functie dincolo de un orizont de timp pe termen scurt, sau daca vor fi introduse noi masuri neconventionale, care vor provoca pierderi bancilor sau vor afecta gradul de solvabilitate al bancilor, Fitch ar putea limita ratingul pe termen lung al bancilor la o treapta deasupra ratingului de tara al Romaniei si ar retrograda ratingul pe termen lung al bancilor in consecinta.

Cand vine vorba de ratingurile de viabilitate al BCR, BT si UniCredit Bank S.A., Fitch subliniaza ca acesta ar putea fi retrogradat daca taxa pe banci sau alte masuri ar submina performantele astfel incat sa conduca la o slabire semnificativa a solvabilitatii lor. De asemenea, ratingurile de viabilitate ar putea fi retrogradate daca incetinirea economica prognozata sau o crestere semnificativa a apetitului de risc se vor traduce printr-o deteriorare a calitatii activelor bancilor, avertizeaza agentia de evaluare.

Sursa foto: Shutterstock / 4kclips

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri