Directorii Deutsche Bank iau in considerare posibilitatea unei fuziuni cu bancile franceze BNP Paribas sau Societe Generale, ceea ce ar aduce impreuna diviziile lor de investitii bancare, iar suprapunerile la diviziile de retail ar fi reduse, au declarat pentru publicatia germana Handelsblatt surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Cel mai mare grup bancar din Germania, Deutsche Bank, trece printr-o ampla reorganizare dupa trei ani consecutivi de pierderi, o retrogradare din partea Standard & Poor's si ratarea testelor de stres derulate de Rezerva Federala americana. Actiunile Deutsche Bank au incheiat anul 2018 cu o cadere de 56%, dupa ce in decembrie aproximativ 170 de criminalisti, procurori si inspectori fiscali au perchezitionat sase sedii ale Deutsche Bank din Frankfurt si din jurul acestui oras, pe fondul acuzatiilor de spalare de bani, conform Agerpres.ro.

Desi autoritatile de la Berlin fac presiuni pentru o fuziune intre Deutsche Bank si al doilea grupul bancar german, Commerzbank, directorii Deutsche Bank cauta alte optiuni, in tara si in strainatate, sustin sursele.

Reprezentantii Deutsche nu au dorit sa comenteze informatiile.

Conform publicatiei Business Times, la Forumul economic mondial de la Davos s-a sugerat ca BNP Paribas ar putea lua in considerare achizitionarea Commerzbank.

Cele doua banci franceze sunt vazute favorite pentru preluarea Deutsche Bank, in timp ce grupul bancar elvetian UBS ar avea sanse mai reduse, deoarece reglementarile din Elvetia sunt mai dure, iar entitatea rezultata in urma posibilei fuziuni ar trebui sa aiba sediul in Germania.

In urma discutiilor dintre Deutsche Bank si UBS, sefii grupului bancar elvetian au decis sa renunte la tranzactiei, considerand piata germana prea complicata si riscurile legate de bilantul bancii germane prea mari, sustin sursele.

La Davos, observatorii au vazut ca seful Deutsche Bank, Christian Sewing, a discutat mult cu cativa directori generali de institutii financiare, inclusiv Ralph Hamers de la ING si Jes Staley de la Barclays Bank. "Toata lumea vrea sa stie ce se va intampla cu Deutsche si daca va exista o consolidare in sectorul bancar european", adauga sursele.

Tot la Davos, Axel Weber, seful UBS, a subliniat necesitatea fuziunilor in sectorul bancar european, spunand ca numai atunci institutiile vor putea concura pe plan global. Totusi, el a minimalizat posibilitatea ca UBS sa preia Deutsche, afirmand: "achizitiile majore sunt excluse in urmatorii ani".

Autoritatile de la Berlin ar prefera o fuziune intre Deutsche Bank si Commerzbank, care ar crea un gigant bancar german, ar atenua temerile privind stabilitatea sectorului bancar al tarii si problemele cu care se confrunta cele doua institutii. In plus, posibila fuziune ar consolida pozitia financiara a Germaniei, intr-un moment in care Frankfurt concureaza pentru atragerea bancilor care s-ar putea muta din Londra, in urma Brexitului.

Politicienii germani sunt ingrijorati ca, in urma fuziunii dintre Deutsche Bank si un grup bancar european, sediul central ar putea fi stabilit in afara Germaniei.

Sefii Deutsche si Commerzbank au declarat, in mod repetat, ca mai sunt multe de facut inainte ca o astfel de fuziune sa poata fi luata in considerare, iar angajatii celor doua banci se tem ca vor urma concedieri masive.

Analistii considera ca discutiile referitoare la o posibila fuziune sunt intr-o faza exploratorie, in timp ce sefii Deutsche Bank iau in considerare si alte optiuni, precum cea de a obtine noi investitii din partea actualilor sau a unor noi actionari.

Stuart Graham, analist la firma de cercetare a pietei Autonomous din Londra, crede ca politicienii de la Berlin vor un "Plan B" pentru Deutsche, pe fondul scaderii semnificative a pretului actiunilor grupului bancar. El sustine ca ideea unui gigant bancar german se bazeaza partial si pe teama ca, daca nu se va realiza fuziunea, problemele celor doua banci ar putea afecta si restul sectorului bancar al tarii.

In decembrie, presedintele, Deutsche Bank, Paul Achleitner declara ca banca este intr-o pozitie solida, iar strategia de relansare demarata de catre directorul general incepe sa dea roade. Paul Achleitner a respins varianta recurgerii la sprijinul statului si totodata a dezmintit zvonurile referitoare la o posibila fuziune.

De asemenea, Achleitner a spus ca nu intentioneaza sa demisioneze dupa un an 2018 in care Deutsche Bank a schimbat directorul general, a fost vizata de o ancheta de spalare de bani, iar cotatia actiunilor sale s-a redus la jumatate. "Actionarii mi-au acordat un mandat pana in 2022. Voi onora aceasta responsabilitate", a spus presedintele Deutsche Bank.

Sursa foto: By Vytautas Kielaitis / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri