Depasirea problemelor structurale actuale si cresterea competivitatii produselor romanesti, dar si crearea de burse pentru produse si terenuri agricole reprezinta obiectivele principale ale strategiei post -aderare in ceea ce priveste agricultura si dezvoltarea rurala.
Pentru dezvoltarea agriculturii, Guvernul a propus, in stategia post-aderare, anumite prioritati pe termen scurt, a caror rezolvare ar putea asigura trecerea de la o agricultura de subzistenta, la una competitiva pe piata europeana.

Astfel, se doreste stimularea investitiilor straine, concomitent cu valorificarea potentialului existent, de la terenuri agricole de calitate la forta de munca ieftina. De asemenea, se urmareste sustinerea agriculturii ecologice si valorificarea produselor de acest gen, inclusiv pe piata europeana, informeaza NewsIn.

Pentru ca oportunitatile aderarii Romaniei la Uniunea Europena sa fie valorificate si in agricultura, Guvernul isi propune o informare permanenta a fermierilor cu priviri la costurile, dar si la beneficiile pe care le implica aderarea. In cadrul acestor campanii de informare, fermierii vor fi invatati cum sa acceseze fondurile europene si care sunt conditiile pe care trebuie sa le respecte pentru a beneficia de anumite facilitati financiare.

Tinand cont de faptul ca la raportul de tara din septembrie 2006, Romania a fost avertizata in legatura cu problemele care ar putea fi inregistrate in sectorul sigurantei alimentare, proiectul de strategie post-aderare urmareste intensificarea implementarii normelor europene in ceeea ce priveste sectorul sanitar veterinar.

Pe termen lung, Guvernul identifica dezvoltarea agriculturii romanesti cu transformarea fermelor de subzistenta in exploatatii viabile din punct de vedere comercial. De asemenea, se urmareste imbunatatirea marketingului produselor agroalimentare, dar si dezvoltarea centrelor de depozitare a produselor si asigurarea transportului pe piata.

Planul de strategie post-aderare prevede promovarea investitiilor directe in sectorul agricol, cu scopul de a fi asigurate noi tehnologii si de a se obtine o calitate superioara a produselor. O noutate a planului propus de Guvern consta in crearea unor burse agricole privind preturile produselor si terenurilor agricole. In viziunea Guvernului, prioritare pe termen lung sunt dezvoltarea infrastructurii rurale si sustinerea serviciilor pentru agricultura, astfel incat o parte din lucratorii din agricultura sa se reprofileze in activitati economice complementare.

Concret, pentru dezvoltarea agriculturii romanesti, Guvernul a propus trei obiective, pentru perioda 2007-2013. In primul rand, se urmareste dezvoltarea unui sector agricol competitiv, bazat pe initiativa privata. In al doilea rand, este necesara dezvoltarea unor exploatatii agricole viabile. Nu in ultimul rand, este necesara realizarea unui echilibru intre activitatile umane din mediul rural si conservarea resurselor naturale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri