Fanii tehnologiei blockchain sunt de parere ca aceasta va aduce schimbari importante la nivelul sistemului financiar, in special asupra procesarii platilor. Fondurile de investitii au pompat miliarde de dolari in startup-urile blockchain, iar companii precum Facebook, IBM sau Accenture au angajat o multime de specialisti in tehnologia din spatele criptomonedei Bitcoin. Insa, JP Morgan Chase, cea mai mare banca de investitii din lume, a iesit saptamana trecuta cu un raport prin care nu pare sa impartaseasca acelasi entuziasm.

“Este putin probabil ca tehnologia blockchain sa reinventeze sistemele de plati globale, in schimb poate aduce o serie de imbunatatiri la nivelul anumitor parti din procesul de realizarea a platilor”, se arata in raportul publicat de catre JP Morgan Chase, banca de investitii alaturandu-se unui sir de institutii financiare care si-au exprimat scepticismul in ultima perioada in ceea ce priveste tehnologia blockchain, institutii precum Banca Europeana Centrale, BBVA, a doua cea mai mare banca din Spania sau firma de consultanta McKinsey & Co, conform businessinsider.com.

Toate institutiile mentionate mai sus au sustinut ca tehnologia blockchain nu a atins gradul de maturitate necesar si ca are nevoie de mai multe dezvoltari pentru a putea fi capabila sa revolutioneze economia globala. Banca de investitii are doua argumente conform carora tehnologia blockchain nu este in momentul de fata capabila sa produca schimbari majore: sistemele de plati actuale sunt deja extrem de digitalizate, iar dezvoltarea unui sistem care utilizeaza tehnologia blockchain pare a fi imposibil de realizat din cauza restrictilor in materie de reglementare.


sursa foto: NicoElNino / Shutterstock.com

“Solutiile blockchain care sa aduca o diferenta semnificativa pentru banci sunt la cel putin 3-5 ani distanta de a fi dezvoltate”, se arata in raportul JPMorgan.

Pe de alta parte, banca de investitii nu neaga adevaratul potential al tehnologiei blockchain, ce ar putea eficientiza si automatiza anumite procese greoaie desfasurate in interiorul unei banci. Pentru inceput, banca precizeaza ca unul dintre sectoarele in care tehnologia ar putea avea un impact semnificativ ar fi finantarea comertului, un sector care este evaluat la 2 trilioane de dolari.

In ceea ce priveste criptomonedele, banca de investitii pune la indoiala valoarea acestora ca active ce ar putea diversifica portofoliile si capacitatea de acoperire impotriva riscurilor de piata.

Bitcoin, criptomoneda cu cea mai mare valoare a pietei a fost in cadere libera in ultimele luni, afectand evolutia intregii piete care a scazut cu 85% de la maximul inregistrat anul trecut. Acest trend a facut ca investitiile din partea sectorului financiar sa scada. In plus, banca de investitiile precizeaza ca administratorii de active trebuie sa primeasca acordul organelor de reglementare pentru lansarea fondurile de tip ETF ( Exchange-Traded Funds), care au fost considerate calea de intrare a investitorilor institutionali in piata criptomonedelor. SEC, autoritatea de supraveghere a pietei de capital din Statele Unite ale Americi a emis mai multe ingrijorari cu privire la potentialul crescut al fraudelor si manipularii pietei.

Sursa foto: Lewis Tse Pui Lung / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri