Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat marti ca a dat dispozitie ca MFP sa nu se mai imprumute in piata, el subliniind ca are toate sumele necesare in Trezorerie pentru finantare pe minimum sase luni. Chiar daca este asa, sase luni trec repede, iar finantatorii au unde isi palsa banii! Ministerul are de unde se imprumuta dupa cele 6 luni? Si care vor fi costurile, in conditiile in care va fi cu cutitul la os si cu visteria goala? In mod traditional, MFP imprumuta in jur de 4 miliarde de lei pe luna de la banci.

El a spus ca MFP nu poate cumpara la un pret care este mai mare decat cel necesar. Ce inseamna pret “necesar” si cine stabileste pretul? Nu cumva cel care are marfa, aduca banii?

"Apropo de imprumut, ieri eu am dat dispozitie si am spus: nu ne imprumutam in piata. Ca tot am auzit aici 'rusinea nu stiu care'. Nu, inca o data: Ministerul de Finante are sume suficiente pentru a se finanta. Stiti foarte bine - avem sumele necesare in trezorerie pentru a ne finanta, (...) pentru foarte mult timp, minim sase luni de zile", a afirmat Teodorovici, la Parlament, citat de Agerpres.ro.

El a adaugat ca Ministerul de Finante nu poate sa cumpere la un pret "mai sus" decat este necesar. "Doi la mana: nu putem sa cumparam la un pret pe care cineva in piata incearca sa il duca mai sus decat este necesar sau decat ar trebui sa fie. Si atunci decizia Ministerului de Finante este aceea de a nu se imprumuta si aceasta a fost decizia de ieri", a precizat Teodorovici.

Intrebat daca oferta bancilor reprezinta o reactie la OUG 114, el a spus: "Nu stiu, trebuie sa avem o discutie si cu Asociatia Romana a Bancilor pentru a vedea. Eu am incercat sa avem aceasta discutie in trei actori: Banca Nationala, Ministerul de Finante si Asociatia Romana a Bancilor. Nu s-a dat curs dintr-o parte si am spus ca era corect sa discutam la aceeasi masa. Totusi, Banca Centrala a solicitat o discutie in CNSM, in 4 februarie, inteleg ca este de interes acest subiect si atunci corect este sa avem o discutie cu cartile pe masa si cu toti actorii implicati".

Luni, Ministerul Finantelor Publice a respins toate ofertele bancilor primite in cadrul licitatiei pentru o emisiune de obligatiuni de stat pe 152 de luni, prin care intentiona sa atraga 400 de milioane de lei. Bancile participante la licitatie au transmis oferte in valoare totala de 123,2 milioane de lei.

MFP a planificat in ianuarie 2019 imprumuturi de la bancile comerciale de 3,26 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde de lei prin licitatii de obligatiuni de stat si certificate de trezorerie, la care se poate adauga suma de 360 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni. In plus, MFP a planificat sa atraga si 100 de milioane de euro de la banci, de pe piata interna. Sumele sunt destinate refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.

Insa, in prima luna a anului, Ministerul a reusit sa se imprumute doar 1,58 de miliarde de lei si 83,3 milioane de euro.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri