Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea fi adoptata de Executiv la sfarsitul acestei luni sau la inceputul lui februarie, astfel incat sa devina functionala pana la 1 iulie, a declarat secretarul de stat din cadrul MAI, Victor Paul Dobre.
Victor Paul Dobre a apreciat ca maniera de lucru la Legea privind obligativitatea asigurarii locuintei, care a implicat dezbateri si analize, a fost una mult mai fructuoasa decat adoptarea proiectului legislativ printr-o ordonanta de urgenta.

De asemenea, secretarul de stat a estimat ca documentul va trece prin Guvern cel mai probabil la sfarsitul acestei luni sau la inceputul lunii viitoare. ôCred ca a fost bine ca n-am promovat Legea asigurarilor obligatorii pentru locuinte pe ordonanta de urgenta, ci a fost foarte atent dezbatuta si analizata pentru ca e o lege care ne priveste pe toti cei 22 de milioane de locuitori ai Romaniei. Sper ca pana la sfarsitul acestei luni sau inceputul lunii februarie sa o trecem prin Guvern ca proiect de lege si sa o inaintam Parlamentului, solicitand procedura de urgenta, incercand astfel sa poata deveni deveni functionala cu data de 1 iulie 2007ö, a declarat oficialul guvernamental, citat de NewsIn.

Acesta a atras, insa, atentia asupra faptului ca aplicarea legii va dura ceva mai mult. ôSper sa devina functionala la 1 iulie. Aplicarea ei inseamna, insa, crearea forului, realizarea imprumutului, inceperea finantarii. Sunt multe lucruri. Nu stiu daca va trebui sa platim jumatate din rata pe jumatatea de an care ramane sau de la 1 ianuarie 2008. Sa vedem si cum va merge in Parlament. Noi vom cere procedura de urgenta, dar Parlamentul e stapanulö, a mai precizat Dobre.

Secretarul de stat a adaugat ca proiectul de lege nu a suferit modificari majore dupa dezbaterile din Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, nivelurile politelor ramanand aceleasi. ôIn ceea ce inseamna principiile de baza, solidaritatea, cele doua niveluri ľ 20.000 euro-20 euro politia si 10.000 euro-10 euro politia ľ acelea au ramas valabile. Au fost modificari tehnice facute de prima institutie careia i-am cerut avizul, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, cei care controleaza piata de asigurari, si au fost in mare majoritate acceptate. Nu sunt, insa, niste modificari esentiale. Acum suntem in procedura la celelalte ministere pentru ca sunt procedurile standardö, a spus Victor Paul Dobre.

Proiectul de lege privind introducerea asigurarilor obligatorii pentru locuinte a luat nastere dupa inundatiile catastrofale din primavara lui 2005, iar actul se refera, in principal, la asigurarea in cazul producerii unor catastrofe naturale. Potrivit documentului, fiecare roman care detine o locuinta este obligat sa o asigure, in caz contrar riscand amenzi usturatoare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Topul judetelor pentru care PAID a platit cele mai mari despagubiri