Legea RCA nr. 132/2017 permite ca asigurarea de raspundere civila auto obligatorie RCA sa fie incheiata pe o perioada de la o luna la 12 luni, insa, aceasta prevedere, sustinuta intens de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si de catre terte parti implicate in piata de asigurari, nu a fost de la bun inceput pe placul companiilor de asigurari si de intermediere, in contextul in care sporeste birocratia, costurile cu emiterea, dar si probabilitatea ca unele autovehicule sa circule neasigurate, pentru ca soferii au uitat sa le asigure. Astfel, neprelungirea sau neincheierea la timp a unei polite RCA poate face victime colaterale - soferii sau pietonii nevinovati implicati intr-un accident rutier.

"Singurul punct in care piata este unanima este desfiintarea emiterii politei RCA pentru o luna de zile. Prevederea fragmenteaza asigurarea RCA si favorizeaza scaderea gradului de cuprindere in asigurare. Si un lucru mai putin cunoscut, asigurarea este obligatorie si daca tu dormi cu masina in pat. Asta nu e o figura de stil, e o decizie a Curtii europene de justitie", a declarat Antonio Souvannasouck, presedintele PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare, pentru Asigurari Blog.

Sigur, adauga el, "ca si consumator de asigurari, poti sa suspenzi polita pentru o perioada, daca ai masina in service sau in alta situatie bine definita. Incheierea unei polite pe o luna inseamna si obligativitatea de a il notifica pe client in legatura cu expirarea ei cu 30 de zile inainte. Practic cand ii dai polita, trebuie sa-i dai si notificarea de expirare. Nu exista in experienta mea de 25 de ani in asigurari un exemplu in care cineva sa-si cumpere o polita RCA cu o luna inainte de a avea nevoie de ea".

In opinia sa, un aspect care ar trebui inserat in Legea RCA ar fi ca la emiterea unei polite RCA sa se ceara si RCA-ul vechi. "Daca nu exista continuitate a politei atunci sa se aplice un malus. Prevederea asta se aplica , de exemplu in Franta, unde daca nu ai RCA-ul vechi, te intorci la B(onus) zero si platesti si o taxa. La noi, asta ar duce la cresterea gradului de cuprindere in asigurare si va permite pietei sa nu creasca costurile".

Citeste articolul integral aici.

In primele noua luni ale anului trecut, companiile de asigurari au incheiat un numar de 8.488.836 polite de asigurare, din care cele mai mari ponderi au fost detinute de politele cu o valabilitate de 6 luni (aproximativ 34%), respectiv 12 luni (30%), urmate de cele pe o luna (25%). Valoarea totala a primelor de asigurare RCA subscrise in primele noua luni ale anului 2018 a atins valoarea de aproximativ 2,69 miliarde lei.

Sursa foto: Dmitry Kalinovsky / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri