Raiffeisen Bank International, care detine in Romania a patra banca in functie de nivelul activelor, a anuntat un profit in crestere cu 14% pentru anul 2018, alimentat de catre cresterea solida a operatiunilor din Estul Europei.

Profitul net consolidat inregistrat de catre Raiffeisen Bank International in 2018 a fost de 1,27 miliarde de euro, in crestere cu 14% fata de anul anterior, insa sub asteptarile analistilor care prognozasera un profit de 1,38 miliarde de euro, conform Reuters.

Veniturile nete din dobanzi au crescut in 2018 cu 4,2% la 3,6 miliarde de euro, in linie cu asteptarile analistilor, in mare parte datorita cresterii numarului de credite acordate clientilor din Rusia, marjelor mai mari de dobanda la credite in Romania si nivelului mai ridicat al dobanzilor din Republica Ceha.

De asemenea, rata creditelor neperformante ale grupului austriac a scazut la 3,8% la finalul anului, de la 4,4%, nivel inregistrat la finalul lunii septembrie. Reprezentantii bancii precizeaza ca planuiesc sa isi majoreze dividentele catre actionari pana la 0,93 de euro pe actiune, fata de 0,62 de euro, cat era in an anul anterior.

CEO-ul Raiffeisen Bank Romania, despre taxa pe activele bancare: Va fi platita de consumatori, bancile doar o colecteaza!

Steven van Groningen considera ca taxa pe activele bancare, aprobata de Guvernul Romaniei la finalul anului 2018, va ajunge sa fie platita tot de catre consumatori, bancile fiind doar un instrument de colectare. De asemenea, acesta reclama si faptul ca nu este foarte clar cum va fi platita aceasta taxa, desi este previzibil.

“Platim taxe, nu e nici un fel de problema, dar vreau sa inteleg ce am de platit, cum e calculat si, de perferat, sa aflu asta inainte. Din luna iunie, ar trebui sa aflam ce aplicam de la 1 ianuarie. (...) Daca pornim de la faptul ca Guvernul are nevoie de bani, atunci cred ca probabil va fi aplicata la fiecare trimestru si trebuie sa ne asteptam la suma cea mai mare. Daca ne raportam la nivelul ROBOR pe ultimele trei luni, atunci se va aplica 0,3% la activele de la finalul primului trimestru din 2019. Si atunci ajungem la 1,2% intr-un an”, a explicat van Groningen, in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking.

In opinia sa, argumentul referitor la reducerea costurilor de finantare pentru populatie este unul fals, avand in vedere ca ultimele 10 initiative adoptate in Romania, care afecteaza sectorul bancar, de fapt, cresc costul de finantare, nu il scad.

Sursa foto: Arsenie Krasnevsky / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri